Raul Veede

Töökuulutuste järgi otsustades soovib tööandja tihtipeale imeinimest. Mida peab sele juhul tegema tööotsija, kes on täiesti tavaline, kahe jala ja käega ning isegi ei lenda? Karjäärinõustaja Tiina Saar õpetab.

Tüüpiline tööpakkumine loetleb kandidaadile hulga nõudeid: keelte- ja arvutioskus, varasem töökogemus, analüüsivõime, meeskonnatööoskus, hea eneseväljendusoskus, loomingulisus, initsiatiivikus, positiivne ellusuhtumine, stressitaluvus... Soovitakse sportlikku elulaadi, tervislikke eluviise, välismaist kogemust ja laia kontaktivõrku. Kuidas kõigele sellele vastata?

Ega sageli peagi. Uutele kaastöötajatele esitatakse vahel nõudmisi, millest osa on tööülesannete täitmisel ülearused ning hakkama saaks ka vähemaga. Sel on mitmesuguseid põhjusi, ent praegu on arvatavasti levinuim soov piirata ebakompetentsete kandidaatide arvu.

Kellelegi pole saladus, et viimasel ajal saadab aina enam tööotsijaid oma CVd kõigile konkurssidele, on neil siis vajalikud oskused ja teadmised või ei. Värbajale on nende selekteerimine aga ylearune lisatöö.

Sellises olukorras on tööotsijal mõistlik lugeda põhjalikult töökirjeldust ning otsustada terve mõistuse alusel. Alati saab ka küsida lisainfot. Tõsi, kuigi töökonkurssidel osalejate keskmine kvalifikatsioon ei ole tingimata tõusnud, on parema hariduse ja töökogemusega kandidaate siiski üha rohkem. Nii et kuigi igal assistendil ei pea tingimata doktorikraadi olema, on kerge leida vähemalt kõrgharidusega inimene.

Hea tava kohaselt peaks vastama tööpakkumises toodud nõuetele vähemalt 80 protsendi ulatuses. Ent kui töö saaks tõenäoliselt tehtud ka lõpetamata kõrgharidusega või täiendada keeleoskust töötamise käigus, ei pea tingimata kandideerimisest loobuma.

Sellisel juhul pakub motivatsioonikiri hea võimaluse selgitada, kuidas tööülesannetega kavatsetakse toime tulla ning miks ollaks võimalikest puudujääkidest hoolimata siiski ametisse sobilik. Mõnigi kord on töötaja laia silmaring ning valmidus uusi oskusi omandada tähtsam kui konkreetsed nõuded. Eriti just uute projektide puhul küpseb töötaja töö käigus koos ettevõtmise endaga.

Allikas: Tiina Saar, "Tee unistuste töökohani" Tallinn, 2009