Hetlin Villak

Sparkling Groupi kuuluv restoran Ö ja kohvik Spirit eelistavad oma kollektiivis näha vaid noori inimesi, sest vanemad ei pruugi sealsele tööpingele vastu pidada.

„Vanusepiirangu (16-26-aastased inimesed – toim.) panime abikokka otsivasse töökuulutusse pigem makstava madala palga tõttu, sest vanemad inimesed ei nõustuks 5000 krooni eest tööd tegema ja ei saaks oma rahaliste kohustustega seetõttu hakkama,“ selgitas restoran Ö ja kohvik Spiriti peakokk Dmitri Fomenko Päevaleht Online’le.
Vanusepiirangu kasuks otsustati Fomenko kinnitusel lisaks eelnevale veel ka sellepärast, et töökoormus, mis tekib, võib vanema inimese jaoks suur olla. „Meie kollektiiv koosneb noortest inimestest, kellest kõige vanem on 28-aastane,“ lisas Fomenko veel ühe põhjuse.
Abikoka ametisse sobivadki Fomenko sõnul pigem noored inimesed. „Abikokk ongi nagu kokk-õpilane, kes on enamasti noor.“

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Margit Sarve sõnul on aga keelatud isikute diskrimineerimine vanuse alusel, mis kehtib muuhulgas töö saamise tingimuste kehtestamisel, sealhulgas värbamis- ja valikukriteeriumide kehtestamisel. "Vanusepiirangut võib rakendada vaid sel juhul kui tegemist oleks õigusaktides sätestatud tööturu meetmega, nt noorte tööhõive edendamiseks,“ täpsustas Sarv Päevaleht Online’le.

Fomenko sõnul on tegelikult vanusepiirangu seadmine pigem soovituslik kui range piirang, sest eelkõige oodatakse uuelt tööliselt kokapabereid või eelnevat töökogemust suurköögis.

„CV-sid on saatnud nii 16-aastased kui ka 41-aastased ja seni ei ole vanuse pärast kedagi ära põlatud,“ selgitas Fomenko ja lisas, et uue võimaliku töökohaga käis tutvumas ka üks 41-aastane inimene, kes tunnistas, et see töö pole ikkagi tema jaoks.

Sarve kinnitusel on tööandja poolt sisestatud kuulutus siiski vastuolus seadusega.

Vastuolulised vanusepiirangud pole midagi uut

„Viimasel ajal on meile laekunud kolm kirjalikku kaebust vanuselise ja soolise diskrimineerimise kohta töökuulutustes,“ rääkis Sarv.
Üks neist puudutas kuulutust, kus otsiti 30-45-aastaseid mehi kokaks. Teise puhul sooviti aga tanklaoperaatoritena näha vaid 25-35-aastaseid naisi, kusjuures tööotsijatel paluti koos CV-ga saata ka pilt endast. Kolmandas kutsuti rahvusvahelises teleprojektis osalema alla 35-aastaseid.
„Lisaks sellele helistati meile seoses ühe ettevõttega, mis osales “Töömessil“ ja saatis neile mittesobivas vanuses inimesi ja naisi oma boksi juurest minema,“ täiendas Sarv.