Eelmise aasta tuludeklaratsiooni järelkontrolli raames saadab maksuhaldur esmalt elektronkirjad neile, kes ei ole tuludeklaratsiooni esitanud, kuid maksuhalduri andmeil pidanuks seda tegema.

Näiteks on isik saanud maksuvaba tulu kahest kohast korraga ning tema aastane maksuvaba tulu ületab kokku kas 27 000 krooni või pensionäri puhul 63 000 krooni või on isik müünud väärtpabereid, kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud elatist vms. Maksuhalduri andmeil on selliseid isikuid veidi üle 4000.

Samas ei tähenda see automaatselt, et kõigil neil isikutel tuleks tulumaksu juurde maksta, vaid kindlasti tekib osal õigus tulumaksu tagasi saada. Nimelt on maksumaksjal lisaks kohustusele deklareerida kõik oma tulud, ka õigus kasutada maksusoodustust nt eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt, annetustelt jne. Lõplik juurdemaksmisele/tagastamisele kuuluv summa saadakse tulude-kulude kogumis.

2007. aasta füüsiliste isikute tuludeklaratsioonide järelkontrolli tulemusel esitati Maksu- ja Tolliametile täiendavalt 1100 tuludeklaratsiooni, mille alusel sai 175 isikut tulumaksu tagasi kokku 376 370 krooni ulatuses, 862 isikut pidi tulumaksu juurde maksma kogusummas 1 100 733 krooni ja 63 deklaratsiooni tulemus oli null krooni. Suurim tasumisele kuuluv summa oli 49 489 krooni.

Lisainfot saab Maksu- ja Tolliameti füüsiliste isikute maksustamise infotelefonil 8800811.

Annely Erm
meediasuhete peaspetsialist