Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) hinnangul on vastuolus Eesti Vabariigi Põhiseadusega ning töötuskindlustuse seadusega valitsuse määrus, mis alates augustist tõstis töötuskindlustusmakse 2,8 protsendini töötaja palgast. EAKL tegi õiguskantslerile ettepaneku algatada määruse kohta põhiseaduslikkuse järelevalvemenetlus.

Töötuskindlustusmakse tõstmine aasta keskel on võimalik üksnes erandkorras ning ainult juhul, kui tekib vajadus võtta kasutusele Töötukassa reservkapital. Töötajate kindlustusmakse tõstmiseks puudus alus, sest valitsuse algatatud töötuskindlustuse seaduse muudatused, mis said Riigikogu heakskiidu 18. juunil, vähendasid tunduvalt Töötukassa kohustusi kindlustushüvitiste maksmisel töötutele ning reservkapital jäi puutumatuks.

“Töötukassa prognoos ütles juba suvel, et tollal kehtinud töötajate 2protsendiline kindlustus­makse on piisav ja seda tõsta pole põhjust,” ütles Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga. “Tänaseks on selge, et see hinnang oli täiesti õige.”

Töötajate kindlustusmakse tõstmisega rikkus valitsus ka töötuskindlustuse kui sundkindlus­tuse eesmärki ja võttis tänavu teisel poolaastal töötajate taskust alusetult 300 miljonit krooni. Töötuskindlustuse reserve suurendati selleks, et parandada valitsuse üldist eelarvepositsiooni.

Varjatud maksutõus on seda ebaõiglasem, et puudutab vaid tavalisi palgasaajaid ja ei hõlma ministreid, Riigikogu liikmeid, firmajuhte ja teisi kõrgepalgalisi. EAKL mõistab hukka valitsuse kahepalgelise käitumise, kes sõnades propageerib solidaarsust, kuid püüab majanduskriisi tagajärjed veeretada töötajate õlgadele.

EAKLi juhatus otsustas 6. oktoobril teha Töötukassale ettepaneku kehtestada 2010. aastal töötajate kindlustusmakse määraks 2% töötasust. Arvestuste kohaselt võimaldab see lisaks töötushüvitiste maksmisele suurendada järgmisel aastal ka Töötukassa reserve vähemalt 400 miljoni krooni võrra.

Lisainfo:
EAKLi esimees Harri Taliga, tel 6412800