Uus töölepinguseadus on tekitanud segaduse töö- ja puhkeaajaga regulatsiooniga - ajakirja RP peatselt ilmuvas novembrinumbris kirjutab Ametiühingute keskliidu õigussekretär Tiia E. Tammeleht, et iganädalase puhkeaja kohaldamise nõue pole uue seadusega tagatud.

Tammeleht kirjutab, et uus TLS ei reguleeri puhkepäeval töötamist, vaid postuleerib, et kokkulepe, mille kohaselt jääb töötajale seitsmepäevase ajavahemiku jooksul vähem kui 48 (summeeritud tööaja korral 36) tundi järjestikust puhkeaega, on tühine. Seega oleks uue seaduse valguses justkui välistatud puhkepäeval töötamine.

„Ideaalis see nii peakski olema. Ometi teame praktikast, et nii mõnigi kord tuleb tööülesannete täitmiseks loovutada aega oma puhkepäevast. Iseäranis levinud on töötajate tööalane koolitamine nende iganädalase puhkeaja arvel,” nendib Tammeleht.

Millega on tegu?

Kui pooled leiavad, et tööülesannete täitmiseks või töötaja koolitamiseks peab aega näpistama puhkepäevast, tuleb seda käsitada ületunnitööna ja vastavalt ka hüvitada. Iganädalasest puhkeajast töötajat ilma jätta ei saa, mistõttu lükkub see aeg lihtsalt edasi, kirjutab Ametiühingute keskliidu õigussekretär.

„Siin võiks õigustatult küsida, kuidas on sellisel juhul tagatud iganädalase puhkeaja kohaldamise nõue seitsmepäevases ajavahemikus. Vastus on lihtne – ei olegi! Kehtiva õiguse kohaselt rikutakse töötaja puhkepäeval tööle või koolitusele rakendamisega igal juhul iganädalase puhkeaja regulatsiooni, kuna asjakohaseid erandeid ei ole sätestatud!” selgitab Tammeleht situatsiooni.

Regulatsioon on tema hinnangul mõneti eksitav muuski. Näiteks lubab seadus selle adressaatidel teha järeldusi, et töötaja kohustuse teha ületunnitööd võib kokku leppida töölepingus. Nii see siiski Tammelehe sõnul ei ole - seaduse paragrahvi 44 lõike 1 mõtte kohaselt võivad pooled täiendavalt ning tööprotsessis tekkiva vajaduse järgi kokku leppida, et töötaja kohustub tegema tööd üle töölepingus kokkulepitud tööaja.

„Ületunnitöö tegemist ei saa eeldada!” märgib Tammeleht.

Loe pikemalt juba novembrikuisest ajakirjast RP!

Lemmi Kann