Helve Toomla, jurist

Olen vormistatud tööle osalise tööajaga. Läinud aasta lõpust on tööaeg neli tundi päevas. Hommikul pean asutuse kliendile avama, siis võin koju minna, kuid pean olema kogu aeg valmis ja tulema välja dispetšeri esimese väljakutse peale. Õhtul sulgen uksed ja teen oma töö seal lõpuni. Kas nii võib, et töötajat hoitakse kogu aeg valvel, kuid tasu saab ta nende reaalse nelja töötunni eest, kui tuleb kohapeal olla? Töö sisuks on taaraautomaadi tühjendamine ja pudelite õigetesse kastidesse sorteerimine, kaubaarvestuse pidamine ja väljasaatmine, dokumentide vormistamine, automaadi töökorras hoidmine. Taarapunkt ise on avatud kella 9–18. Reaalset tööaega kohapeal tuleb umbes viis-kuus tundi ja päeva jooksul peab kohal käima neli-viis korda.

Tööpäev võib olla jaotatud osadeks, kuid kokku neljast tunnist pikemat tööpäeva tööandja nõuda ei saa. Üle kokkulepitud tööaja töötamine on ületunnitöö, mis tuleb hüvitada kas samas ulatuses vaba ajaga või 1,5-kordse töötasuga.

Peale tööaja võidakse kokku leppida valveajas, s.t ajas, mille jooksul on töötaja tööandjale kättesaadav tööülesannete täitmiseks väljaspool tööaega. Valveaeg ei ole tööaeg ja kui inimene sel ajal tööle kutsutakse, algab tööaeg. Valveaja tasu ei või olla väiksem kui 1/10 kokkulepitud töötasust.

Töölepinguseaduse § 28 lg 2 p 4 kohaselt on tööandja kohustatud tagama kokkulepitud töö- ja puhkeaja ning pidama tööaja arvestust. Seega tuleks küsijal töölepingust ja töökorralduse reeglitest (endisest töösisekorraeeskirjast) vaadata, kuidas on tööaeg täpselt määratud ja kokku lepitud, ning nõuda tööaja arvestuse pidamist.