Mirko Ojakivi

Tööandjad nurisevad, et töötukassast praktikatoetuse saamiseks kulub liiga kaua aega.

Märtsi alguses saatsid pereettevõtete Pitsapoisid ja Kodusai omanikud töötukassale taotluse neljale inimesele praktikatoetuse saamiseks. Töötukassa pole suutnud neile siiani vastata, kas ja millal saaks sobivad praktikandid toetuse abil tööle võtta.

Pitsapoisid OÜ juhatuse liikme Are Laeva sõnul soovib ettevõte töömahu suurenemise tõttu juurde palgata kolm töötajat ja tema emale kuuluv Kodusai OÜ lisaks veel ühe. Kuna riik on koostöös töötukassaga pakkunud ettevõtjatele toetusmeedet, mille kohaselt maksab töötukassa ettevõtjale juhendamistasu ja praktikal olevale töötule stipendiumi, lootsid Pitsapoisid ja Kodusai uusi töötajaid välja õpetada ja nende sobivust proovida just praktikatoetuse abil.

„Meil olid isegi sobivad praktikakandidaadid olemas, kellele ma pidin siis aeg-ajalt helistama, et see nädal ei saa veel praktikale tulla,” kurtis Laev. Teadmata pikkusega ooteaja jooksul on mõne praktikandi huvi raugenud ja nad on leidnud endale mujalt töö. Ilma töötukassa nõusolekuta poleks neid saanud aga praktikale võtta, sest hiljem seda rahaliselt ei toetataks.

Laeva sõnul on praktikatoetuse süsteem ka selle poolest veidi vildakas, et kui kohe praktika alguses peaks selguma, et võimalik töötaja neil töötegemisega hakkama ei saaks, tuleks töötukassale esitada uus taotlus uue praktikatoetuse kohta. „Ja siis peaks taas ootama,” märkis Laev.

Töötukassa teenuste osakonna juhataja Kadri Lühiste selgitas, et seadusega ei ole tähtaega paika pandud, aga töötukassa ise on seadnud eesmärgiks, et ettevõte saaks palga- või praktikatoetuse toel töötaja tööle või praktikale võtta kahe nädala jooksul.

„Kahjuks ei suuda me praegu seda eesmärki kõikjal täita. Tartus kulub hetkel praktikalepingu sõlmimiseks kolm nädalat ja Tallinnas ligikaudu kuu aega. Mujal Eestis saame enamasti kahe nädalaga hakkama,” selgitas Lühiste.

Eelneb taustakontroll

Ooteaja lühendamiseks suureneb tööandjaid nõustavate ja lepinguid sõlmivate konsultantide arv Tallinnas juba sel nädalal neljalt kuuele ning tööle asub ka kolm konsultandi abi, kelle üles­anne on kuludokumentide kontrollimine ja toetussummade arvestamine. Lisa­tööjõudu on juba palgatud Tartus ja lähi­ajal tehakse sama Ida-Virumaal, Järvamaal, Pärnumaal ja Lääne-Virumaal.

Töötukassa selgitusel ei saa aga ka siis ettevõtjatele mõeldud toetusi määrata vaid paaripäevase ooteajaga, sest toetuse andmisele eelneb põhjalik taustakontroll.

Statistika kohaselt osales tööpraktikal jaanuaris 962 ja veebruaris 1159 töötut, mida on umbkaudu viis korda rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Palgatoetust sai jaanuaris 333 ja veebruaris 806 inimest, mis on ligi 15 korda rohkem kui mullu samal ajal.

Keda riik toetab?

Praktikatoetus töötutele
Makstakse kuni neli kuud

•• Tööpraktika käigus on töötul võimalik saada töökogemus ja sobivuse korral ka töö­­koht. Töö­andjale annab praktika võimaluse õpetada uus töötaja välja ettevõttes kohapeal.

•• Praktika kestab kuni neli kuud. Juhendaja saab iga tunni eest esimesel kuul 100 protsenti, teisel kuul 75 ning kolmandal ja neljandal kuul 50 protsenti valitsuse kehtestatud tunnipalga alammäärast (praegu 27 krooni) ning praktikant stipendiumi 60 krooni päevas ja vajaduse korral sõidutoetust.

Palgatoetus töötutele
Makstakse kuni kuus kuud

•• Palgatoetust makstakse töö­andjale, kes võtab tööle vähemalt kuus kuud töötukassas arvel olnud töötu. 16–24-aastase töötu saab palgatoetusega tööle võtta, kui ta on olnud töötuna arvel vähemalt kolm kuud järjest, ning viimase aasta jooksul vanglast vabanenud inimese olenemata tema töötuna arvel oleku ajast.

•• Toetust saab nii tähtajatu kui ka tähtajalise töölepingu sõlmimisel, kuid tähtajaline tööleping peab olema sõlmitud vähemalt kuueks kuuks.

•• Palgatoetust maksab töötukassa kuni kuus kuud. Selle suurus on 50 protsenti töötaja brutotöötasust (sh tulemustasu), kuid mitte rohkem kui miinimumpalk ehk 4350 krooni kuus.