Helve Toomla, jurist

•• Töötan poole kohaga, palgamäär on 2200 krooni kuus. Tööandja sõlmis minuga detsembris kokkuleppe, et sel aastal on 11 päeva tasustamata puhkust. Seega igas kuus üks tasustamata vaba päev, v. a. puhkusekuul. Tasustamata päeva tõttu kaotasin töötasus 110 krooni ja kätte sain 2090 krooni. Kas töö-andjal on õigus maksta poole kohaga töötamise eest riigi poolt kehtestatud alampalga määrast väiksemat palka? Kas rolli mängib ka töötaja poolt allkirjastatud kokkulepe, kuigi töötaja ei osanud sellele detsembris vastu vaielda?

Üldreegel on küll selline, et alampalgast väiksemas töötasus ei ole lubatud kokku leppida, kuid küsija puhul ei olegi seda tehtud, tema palk on endiselt 2200 krooni kuus. Ent palgata ehk tasustamata puhkuses leppis ta tööandjaga kokku, allkirja andes nõustus ta sellega. Nii on tal nüüd iga kuu üks tasustamata puhkuse päev. Tasustamata ehk palgata puhkus tähendab seda, et töötaja ei pea sel ajal töötama ja tööandja ei pea talle siis raha maksma.

Tööandja oleks pidanud inimestelt kokkuleppele allkirja taotledes tingimata selgitama, et see tähendab nende igakuise palga vähenemist. Küsijal on võimalik esitada nüüd uus avaldus ja paluda oma palgata puhkus lõpetada. Kui tööandja seda ei tee, võib ju ka töövaidlusorgani kaudu sellise puhkusele saatmise vaidlustada, kuid siis tuleb tööandja ebaseaduslik tegevus ära näidata ja tõendada. See on raske. Kergem olnuks enne allkirja andmist uurida, mida selline kokkulepe kaasa toob. Vaielda pole sellisel puhul tarviski, allkirja andmata jätmine näitab, et tööandja pakutuga ei olda nõus.

•• 2010. aastast on meil 40-tunnine töönädal, varem oli 35-tunnine. Mida pean teadma või jälgima, kui vastava muudatusega tööleping allkirjastamiseks esitatakse?

Küsija töötas eelmisel aastal osalise tööajaga ja tõenäoliselt sai vastavalt vähem palka. Kui nüüd muudetakse töölepingus tööaega, st rakendatakse täistööaega, siis tuleks jälgida, et ka töötasu jälle suureneks. Iga töölepingu punkt tuleks enne allkirjastamist hoolega läbi lugeda, sest allkiri lepingus tähendab kõigi selle tingimustega nõustumist.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.