Agne Narusk

Töölepingu võib sõlmida alates 7. eluaastast, kui tööinspektor annab selleks nõusoleku.

Peatselt aastaseks saav töölepinguseadus (TLS) nõuab ettevõt-jalt töölepingu sõlmimist ka lapsega, kellele ta pakub lihtsat suvist tööotsa. Noor töötaja peab olema vähemalt seitsmeaastane ning see, mida 7–12-aastane üldse raha teenimiseks teha tohib, on paika pandud valitsuse määrusega. Loetelusse ei kuulu rohimine, kastmine jm põllumajandustööd. Ning siin ei aita ka vanemate nõusolek. Küll on lubatud teha kerget tööd kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevuses.

„Vanusepiirangu alandamine on tegelikult seatud töötavate laste kaitseks ja tööde loetelu, mida nii väike laps teha võib, on rangelt määratletud,” vastab tööinspektor-jurist Meeli Miidla-Vanatalu skeptiliste lastevanemate küsimusele, kas nii väike laps ikka peaks raha teenima. Tööinspektsiooni viimases infolehes kirjutab Miidla-Vanatalu lahti alaealise värbamise üksikasjad. Nii näiteks rõhutab ta tööandjatele, et erinevalt eelmise TLS-i ajast tuleb tööleping alati sõlmida ka lapsega, käsundus- või töövõtulepingust ei piisa. Kusjuures, töösuhe tekib kohe ka siis, kui töö-andja pole ühtegi lepingut lapsega kirjalikult sõlminud. „Seda tasub meeles pidada, kui tööandja lubab oma töötaja lapsel koos vanemaga tööd teha,” kirjutab tööinspektor.

Vanusest tulenevaid piiranguid on teisigi. Nii peab teadma, et alaealiseks loetakse töölepingut sõlmides alla 18-aastast inimest. Kuni 17-aastaseks saamiseni või kuni põhikooli lõpetamiseni on tal koolikohustus, mis omakorda toob kaasa piiranguid. Töölepingu sõlmimiseks 7–14-aastasega on vaja tööinspektori luba, lapsevanema või seadusliku esindaja kirjalikku heakskiitu on vaja alati.

„Kuigi alaealine töötab lühemat aega kui täiskasvanu, peab tööandja talle tagama töötasu vastavalt kehtivale alammäärale ehk vähemalt 27 krooni tunnis või 4350 krooni kuus,” märgib Miidla-Vanatalu. „Ehk kui näiteks 14-aastane töötab neli tundi päevas ja 20 tundi nädalas ning temaga on kokkulepe kuupalgas, siis ei saa see olla väiksem kui 4350 krooni.”

Paragrahvid
Vajalikud määrused alaealise palkamiseks:

•• TLS § 7 ja 8

•• VV määrused 11. 06. 2009 nr 93 „Alaealisele lubatud kerged tööd“ ja „Töökeskkonna ohutegurite ja tööde loetelu, mille puhul alaealise töötamine on keelatud“

•• Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus

Meeli-Miidla Vanatalu artikkel „Alaealine tööle“ ilmus tööinspektsiooni aprillikuu infokirjas.