Raul Veede

Kui ettevõttes mõeldakse koondamisele, võib sattuda ohtu ka sinu töökoht. See ei tähenda aga, et sa enda heaks midagi teha ei saaks.

Õpi ja arene

Küsi oma ülemuselt ja kolleegidelt tagasisidet: mida sa peaksid tegema, et jõuda paremate töötulemusteni. Ja siis võta neid nõuandeid kuulda. Ükskõik, kas sul soovitati õppida ära uus keel või autojuhtimine - praegu ei saa sa loobumist endale lubada.

Jää silma

Praegu ei ole õige aeg pead õlgade vahele tõmmata. Püüa positiivselt silma torgata. Praegusel ajal vajavad ettevõtted leidlikke ja innukaid töötajaid, kes on valmis uuendusteks - inimesi, kes toovad firmale raha sisse.

Ära jää silma

Ära riputa oma CVd kohtadesse, kus su ylemus seda näha võib. Kui tööandja saab teada, et otsid uusi võimalusi, tõstab ta su kohe koondamisnimekirja etteotsa. Lõppude lõpuks paistad sa seda ju ise tahtvat.

Rõhu unikaalsetele oskustele

Igaüks tahab kolleegide ees tark paista. Aga kui sa pole enam ainus, kes oskab taltsutada uut dokumendihaldustarkvara või koopiamasinat, muutud sa asendatavaks. Järgmine kord, kui ülemus sult midagi küsib, tee see lihtsalt ära ning ära hakka kedagi õpetama.

Lõpeta virisemine

Kellelegi ei meeldi töökaaslane, kelle arvates kõik on kogu aeg halvasti. Kui koondamisnimekirjas tuleb valida kahe muidu võrdse inimese vahel, kellest vaid ühega on meeldiv koos töötada - kumma sa ise alles jätaksid?

Räägi inimestega

Ära raiska aega lobisemisele ega suru end igale õhtusele üritusele, kuid ära hoia ka teistest eemale. Suhtle kolleegidega ning pane kuuldu kõrva taha. See tähendab, et võid olla muutusteks aegsasti valmis.

Ole paindlik

Kui sulle pakutakse lisatööd, naerata ja võta see vastu. Kui pakutakse palgalangust, võid jätta naeratamata - aga mitte vastu võtmata. Vaevalt see sulle erilist rõõmu teeb, ent jutt käib ikkagi su töökohast.

Koosta tagavaraplaan

Vaata oma oskused üle. Räägi sõprade ja tuttavatega. Uuri võimalikke tööpakkujaid. Kui töötad alal, kus uusi võimalusi kuigi palju pole, kaalu erialavahetust.