Inimene peaks ühel kohal töötades saama äraelamist võimaldava palga, leiab Eesti ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga.

«Inimene peaks ühel kohal töötades teenima väärikat palka. Sellist, millega ta ära elab ja toime tuleb,» ütles Taliga.

Tema sõnul töötavad Eesti inimesed väga madalate palkade eest, ka oma põhitöökohtades. Mitmel kohal rabamise alternatiivina näeb ta oma õiguste eest seismist töökohal ning suurema palga nõudmist.

Taliga kogemused on näidanud, et Eestis töötatakse rohkem mitmel töökohal kui teistes riikides. «Mujal lähtutakse sellest loogikast, et inimene teeb kaheksa tundi päevas täispanusega tööd ja teenib selle eest piisavalt palka, et toime tulla. Et ta ei pea rabama mitmel pool iga hinna eest, et ära elada,» rääkis ta.

Taliga toetas tööaja vähendamist ja mitmel kohal töötamise kindlates olukordades. Ametiühingujuhi sõnul on tööaja vähendamine kindlasti parem variant kui koondamine.

«Ettevõte võib valida ümberkorralduste ajal heade inimeste säilitamiseks koondamise asemel töökoormuse vähendamise ning jagada väheneva olemasoleva töö oma inimeste vahel. See on igati võimalik ja mõeldav alternatiiv koondamistele,» rääkis ta.

Urmas Neeme