Kas töölepingu võib ilma etteteatamistähtajata üles öelda, kui töötaja on tulnud korduvalt tööle alkoholi jääknähtudega? Selgitab advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN.

Küsimus: 12.04.2010 viibis töötaja tööl alkoholi jääknähtudega (0,5 promilli), mille kohta vormistas tööandja töötajale hoiatuse, kus muuhulgas oli ka kirjas, et rikkumise kordumise korral on tööandjal õigus lõpetada tööleping § 88 p 4 alusel. Vaatamata korduvatele meeldetuletustele töötaja hoiatusele alla kirjutama ei tulnud.
16.07.2010 kordus sama lugu, töötajal tuvastati taas alkoholi jääknähud (0,3 promilli).
4. augustil vormistasin töötajale tööandjapoolse töölepingu erakorralise ülesütlemisavalduse, mille kohaselt lõpeb tööleping töötajaga 6.augustil 2010 ja millele töötaja kirjutas alla 5. augustil. 6. augustil oli töötaja tööl, kuid töölepingu lõppemisele alla kirjutama ei tulnud.
Tundub, et töötaja soovib töölepingu ülesütlemise vaidlustada. Kas ma rikkusin seadust, et ei järginud etteteatamistähtaegu või oli mul siiski õigus töösuhe lõpetada ilma etteteatamistähtaega järgimata?

Vastus: Üldiselt praeguseks väljakujunenud praktikas on tunnustatud tööandja õigust töötajapoolsete tõsiste rikkumiste korral tööleping üles öelda ilma etteteatamiseta. Selle kasuks räägib ka TLS § 97 lg 3.

Siinjuures tuleb muidugi arvestada iga konkreetse juhtumi asjaoludega, kuid üldiselt peaksid korduvad alkoholinähtudega töölviibimised vabastama tööandja kohustusest järgida etteteatamisreeglit.

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Lemmi Kann
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.