Agne Narusk

Töö lendab siis, kui laud ja tool on mugavad ning tehnika töötab laitmatult.

Kümnendik töötajatest peab pärssivaks kaupluste lähedust töökohale, veidi rohkem on neid, kes arvavad, et hea vaade töökoha aknast muudab nende töö vähem tõhusamaks.

Tehnoloogiaettevõte HP viis koostöös CV-Online’iga läbi küsitluse, milles uuriti Eesti inimeste harjumusi tööl ning töökeskkonna mõju motivatsioonile. Muu hulgas sooviti teada, kuidas mõjutab erinevate toodete-teenuste kättesaadavus töökoha läheduses inimeste tööindu.

Ilma joogiveeta ei saa

Kõige tähtsamaks peeti töö tõhususe seisukohalt mugavat töölauda ja istet – nii arvas 92 protsenti vastanutest. Pea sama oluliseks peeti korralikult töötavat arvutit, head valgustust, toimivat kliimaseadet ning joogivee kättesaadavust, vahendas HP. Viimane oli uurijate arvates ka mõistetav, sest uuring viidi Eestis läbi juulikuise kuumalaine ajal. Vastanutest 63 protsenti arvas, et tööle tulek ja sealt minek annavad hea panuse nende töö tõhususse. 59 protsenti pidas motiveerivaks hommikust kohvipausi ning pea sama palju oli neid, kes suhtusid sel moel pärastlõunasesse kohvijoomisesse. Pooled vastajatest leidsid, et lõuna koos kolleegidega tõstab tööindu, ning 32 protsenti arvas sama lõuna-söögi kohta mittekolleegidega. Jõu- või spordisaali külastamist töö tõhususe huvides peab vajalikuks 55 protsenti, kuid 19 protsenti vastanutest märkis, et nad ei tee kunagi trenni.

Vastajad leidsid, et mõte ühest alkoholidringist pärast tööpäeva ei hoogusta töötegemist kuidagi. Ükskõik kas koos kolleegidega või ilma – vaid kümnendik vastajatest pidas seda kuidagi innustavaks. Pooled vastajatest teatasid, et nad ei suitseta tööl või ei suitseta üldse kunagi. Nii kolmandik küsitletutest pidas suitsupausi töö seisukohalt kasulikuks.

Juulis toimunud küsitlusele vastas 188 CV-Online’i andmebaasis olevat inimest, vastanute keskmine vanus oli ligi 40 aastat. Vastanutest 73 protsenti olid naised.