Lugeja küsib: 01.01.2011 toimub üleminek eurole. Mis saab töölepingus kokku lepitud senistest töötasudest ja makstavatest lisadest?

Räägitakse küll, et kõik summad arvestatakse ümber ametliku kursi järgi, aga mida see praktikas tähendab, kas hakatakse palka maksma ühesendilise täpsusega või ikka ümmardatakse summad eurodeks?

Kas tööandjad peavad töötajate praeguse palga jagama 15,6466-ga ja siis ühesendilise täpsusega töötaja pangaarvele kandma? Või võivad nad palga eurodeni ümardada?

Kas on vahe erasektoril ja riigipalgal olevatel töötajatel? Kas erasektor võib palku ümmardada nagu sobilikuks peab? Tööandjal on ilmselt magavam maksta palgaks "ümmargune" summa, et võimalikult vähe peaks sentidega arveldama. Mida selleks teha?

Kas töölepingu muudatus tuleb vormistada ka kirjalikult? Kas on mõni tähtaeg, milleks kõik töölepingud peaksid olema ümbervormistatud eurodesse?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Euro kasutuselevõtt ei mõjuta lepingute ja muude juriidiliste dokumentide järjepidevust, s.t. euro kasutuselevõtt ei muuda ühegi juriidilise dokumendi tingimusi ega vabasta võetud kohustuste täitmisest, samuti ei anna poolele õigust kehtivat dokumenti ühepoolselt muuta või lõpetada. Lepingu järjepidevuse põhimõtet kohaldatakse ka töölepingutele. Olemasolevate töölepingute puhul, milles tasud on sõlmitud kroonides, arvestatakse kõik rahalised väärtused ümber eurodesse, kasutades EL Nõukogu poolt fikseeritud vahetuskurssi ja euro kasutuselevõtmise seaduse § 5 lõikes 2 toodud ümardamisreegleid. Ümberarvestused tuleb teha kursiga 1 euro = 15,6466 krooni ning summad tuleb ümardada 1 eurosendi täpsusega.

Kui soovite arvestada eurodesse kehtivat miinimumtasu milleks 4350 krooni, tuleb teha jagamistehe: 4350: 15,6466 = 278,01567 eurot. Seejärel tuleb saadud summa arvestada 1 eurosendi täpsuseks, võttes arvesse vaid kolmandat komakohta - 278,01567. Kui kolmas koht pärast koma on 4 või väiksem number, ümardatakse ümberarvestatud väärtus allapoole, Kui kolmas koht pärast koma on 5 või suurem number, ümardatakse ümberarvestatud väärtus ülespoole. Seega ümardamine 1 sendi täpsuseni oleks selle näite korral 278,02 eurot.

Samasugune tehe tuleb teha lähtudes minimaalselt tunnitasust - 27 krooni: 27:15,6466=1,72561 eurot. 1 eurosendi täpsusena tuleks minimaalseks tunnitasuks alates 01.01.2011 1,73 eurot

Töölepingu Seaduse (edaspidi TLS) § 5 lg.1 p.5 järgselt on töötasu töö eest makstav tasu, mis tuleb töölepingu kirjalikus dokumendis fikseerida. Kuna kokku lepitud töölepingu tingimusi, s.h töötasu on võimalik muuta vaid poolte kokkuleppel saab "ilustamisi" või „täiseurodeni ümardamisi" eurole üleminekul teha pärast ümberarvestust ja seda töötajale soodsamas suunas ning ka siis tuleks kokku lepitu kirjalikult vormistada. Meeles tuleb pidada, et soodsamaid ümardusi tehes tuleb võrdselt kohelda kõiki töötajaid. Kehtivad reeglid ümardamiste kohta on ühesugused nii era- kui riiklikus sektoris. Tulenevalt TLS § 5 lg.4 tuleb tööandjal töölepingu kirjalikus dokumendis sisalduvate andmete muudatusest töötajat teavitada 1 kuu jooksul muudatuste tegemisest. Kui arvuti klaviatuurilt ei leia euro tähist (€) saab selle kui vajutada samaaegselt klahve AltGr ja 5

Eurole ülemineku kohta saab lisainfot Euroveebist: http://euro.eesti.ee/