Helve Toomla

•• Suure ettevõtte ühes osakonnas koondati töötaja. Keegi juhtidest pole võtnud vaevaks rääkida ülejäänutega uuest tööjaotusest. Vaadatakse vajadusel töötajale otsa ja öeldakse, et „no kas teed ära?” Minu küsimus: kas töötajal on õigus nõuda, et kui uusi kohustusi tuleb juurde, siis need fikseeritaks ka töölepingus ja/või ametijuhendis? Seni pole seda tehtud, kolleegi koondamisest on möödas juba mitu kuud. Aetakse vaid ümmargust juttu, et seda pole vaja jne. Kuid mina ei soovi vaid suulise ütlemise peale või omast initsiatiivist lisakohustusi täita. Millised on minu õigused ja võimalused?Lisatasu oleks praegusel ajal liigne loota.

Kui küsijalt nõutakse selliste tööülesannete pidevat täitmist, mis seni tema kohustuste hulka ei kuulunud, tuleks nendes ikka töölepingus kokku leppida, st teha vastavad muudatused lepingu tekstis või lepingu osaks olevas ameti- või tööjuhendis. Kui küsija on kohustuste lisandumisega nõus olnud ja neid täitnud, kuid tööandja ei suvatse töölepingus vastavaid muudatusi vormistada, võiks töötaja töölepinguseaduse (TLS) § 5 lg 1 p 3 alusel nõuda oma tööülesannete kohta tööandjalt kirjalikku dokumenti. Tööandja on kohustatud esitama andmed kahe nädala jooksul arvates nõude saamisest. Jätab tööandja siiski andmed esitamata, võib küsija esitada kaebuse tööinspektsioonile, kus ametnikul on võimalik TLS § 117 lg 1 alusel tööandjat trahvida.

•• Töötan kohalikus omavalitsuses hooldustöötajana, mul oli kindel kuupalk. Sellest sügisest muutus koduteenus hoolealustele tasuliseks. Kliendid tasuvad vallavalitsuse hoolduslepingus kokkulepitud hooldustundide eest. Ja näib, et nüüd saan töötasu tükitöö alusel. Kas on õige, et töötasu sõltub nüüd osutatud hooldustundide arvust?

Eeldan, et küsija töötab töölepingu alusel kohaliku omavalitsuse hallatavas asutuses. Töölepingus peaks kirjas olema kokkulepe töö eest makstava tasu, selle arvutamise viisi, maksmise koha jms kohta. Kui töölepingu järgi makstakse kuupalka ja see tingimus on muutmata, tuleb kuupalka edasi maksta. Tööandjal ei ole õigust ühepoolselt töölepingu tingimusi muuta, ka mitte töötasustamise osas. Kui ta seda siiski on teinud, võib küsija nõuda oma saamata jäänud palgaosa töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu. Korrektne oleks kõigepealt tööandjale teatada, et lepingutingimuste muutmisega ei olda nõus, ja paluda töötasu maksmist nii, nagu on töölepingus kokku lepitud. Põhimõtteliselt võib töötasu arvutada ka tükitöö alusel, kui töötaja on sellise muudatusega nõus ja kirjutab töölepingu vastavale muudatusele alla.