Helve Toomla,
jurist

•• Meie firmas on summeeritud tööaeg, arvestust peetakse nelja kuu kaupa. Töötajad saavad tunnitasu ning neile makstakse iga kuu täpselt nende tundide eest, mis nad on töötanud. Nelja kuu möödudes makstakse ületunnitegijatele ka ületunnitasu. Küsimus aga on töötajates, kel nelja kuuga tuleb töötunde vähem, kui norm seda ette näeb. Lihtsalt graafik oli selline, töötajad ise pole üldse süüdi. Kas neile tuleb maksta ka nende tundide eest, mis jäid n-ö puudu ehk mis nad oleksid muidu täis töötanud?

Töölepinguseaduse (TLS) § 28 järgi on tööandja kohustus kindlustada töötaja kokkulepitud tööga ja tagada tööaeg. Kui tööandja ei ole töövõimelisele ja tööks valmis olevale töötajale tööd andnud, tuleb tal TLS § 35 alusel maksta töötajale keskmist töötasu. Seega on neil töötajatel, kel summeerimisperioodi lõpuks tekivad nn alatunnid, õigus nõuda ettenähtud töötundidest puudu jääva osa eest keskmist töötasu ehk nn juurdemakset. Soovitan küsijal juba enne arvestusperioodi algust esitada tööandjale taotlus koostada töögraafikud nii, et töö tegemine kogu ettenähtud tööajaks oleks võimalik. Või siis teha puudujäävate tundide eest juurdemakse.

•• Töötan asendusõpetajana lasteaias-algkoolis. Minu tööaeg on 7.30–18 ehk 10,5 tundi. Teen kõike seda, mida kvalifitseeritud rühmaõpetajalt nõutakse, kuid töötasuks saan kuni 50% kolleegide põhipalgast. Asi on omavalitsuse määruses, selle § 6 ütleb: „Äraoleva teenistuja või töötaja asendamine asutuse siseselt (ka täitmata ametikoha puhul) toimub vallavanema või asutuse juhataja käskkirja alusel. Tasu asendamise eest, kui seda ei kompenseerita vaba aja andmisega, arvestatakse kuni 50% ulatuses asendatava töötasust vastavas ajaühikus.“ On see seaduslik?

Kahjuks on küsimus pisut arusaamatu. Kui küsija näiteks rühmaõpetajana samas asutuses töötades asendab oma töö kõrvalt ja oma tööaja piires puuduvat õpetajat, siis on 50-protsendine lisatasu täiesti õige, sest ei saa eeldada, et inimene oleks suuteline täitma täies mahus kahte töökohta – sellisel juhul tuleks ju üks neist koondada. Tõenäoliselt tuleb küsijal kolleegi asendamise tõttu teha ületunde, mis tekivad nii vabadel päevadel töötamise kui ka pikemate tööpäevade tõttu. Ka ületunnid kuuluvad hüvitamisele vallavolikogu osundatud määruse alusel. 100% ettenähtud töötasust tuleb aga maksta inimesele, kes on tööle võetud tähtajalise töölepinguga ajutiselt äraoleva töötaja asendamiseks.