Helve Toomla, jurist

•• Töölepingus on töö tegemise koht märgitud Tallinnas tänava ja maja täpsusega. Firma kolimise järel muutub töö tegemise kohaks Peetri küla Rae vallas. Kas töötajal on õigus ettevõtte kolimise tõttu töölepingu muutmisest keelduda ja keeldumise korral hüvitist saada?

Töölepinguseaduse järgi on töö tegemise koht küll töölepingu kohustuslik tingimus, mida saab muuta ainult poolte kokkuleppel. Samal ajal aga peavad lepingupooled olema teineteise suhtes lojaalsed, täitma oma kohustusi mõistlikult ja heauskselt. Seetõttu tuleks vaadata, mida täpselt töötamiskoha muutus endaga kaasa toob.

Kui asukoha muutus tingib olulisi muudatusi elukorralduses – töölemineku ja sealt tuleku aeg pikeneb ja muutub rahaliselt kallimaks, uue kohas muutuvad olmetingimused kehvemaks jne, siis on töötajal kindlasti õigus lepingutingimuse muutmisest keelduda. Sel juhul võib kõne alla tulla nii koondamine kui ka töötajapoolne töölepingu erakorraline ülesütlemine. Mõlemal juhul on õigus hüvitusele.

Kui aga uus töötamise koht jääb elukohale hoopis senisest lähemale (Peetri küla asub ju peaaegu Tallinna piiril) või kindlustab tööandja oma inimeste tasuta veo linnast tööle ja tagasi ning töötingimused on senisest paremad jne, siis ei tohiks lepingutingimusse formaalselt suhtuda ning töölepingu erakorraline ülesütlemine ja hüvituste nõudmine on vaieldav.