Helve Toomla, jurist

•• Minu töölepingus on töö tegemise koht Tallinnas märgitud tänava ja maja täpsusega. Firma plaanib kolida Peetri külla Rae valda. Kas töötajal on õigus töölepingu muutmisest keelduda ja millised on sel juhul tema õigused hüvitisele?

Töölepinguseaduse (TLS) järgi on töö tegemise koht tõepoolest töölepingu kohustuslik tingimus, mida saab muuta ainult poolte kokkuleppel. Samas peavad lepingupooled olema teineteise suhtes lojaalsed, täitma oma kohustusi mõistlikult ja heauskselt. Seetõttu tuleks vaagida, mida täpselt töötamiskoha muutus endaga kaasa toob. Kui asukoha muutus tingib olulisi muudatusi elukorralduses – tööle mineku ja sealt tuleku aeg pikeneb ja muutub rahaliselt kallimaks, olmetingimused uues kohas on oluliselt kehvemad jne –, siis on töötajal kindlasti õigus lepingutingimuse muutmisest keelduda. Sel juhul võib kõne alla tulla nii koondamine kui ka töötaja­poolne töölepingu erakorraline ülesütlemine. Mõlemal juhul on õigus hüvitisele.

Kui aga uus töötamise koht jääb elukohale hoopis senisest lähemale (Peetri küla asub ju praktiliselt Tallinna piiril) või kindlustab tööandja oma inimeste tasuta veo linnast tööle ja tagasi, töötingimused on senisest paremad jne, siis ei tohiks lepingutingimusse formaalselt suhtuda ja töölepingu erakorraline ülesütlemine ning hüvituste nõudmine on vaieldav.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Vastused ilmuvad samas rubriigis esimesel võimalusel.