Küsimus: Töötaja esitas otsuse, kus on märgitud, et töötaja on osaliselt töövõimetu ( 80 %). Töövõimetuse tekkimise aeg 06.06.2011, kestus 06.06.2011.-30.06.2012
Töötaja taotleb, et tööandja lõpetaks temaga töölepingu TLS § 88 (1) 1) alusel - töövõime vähenemine terviseseisundi tõttu, et saaks siis töötuskindlustushüvitist.
Kas tööandjal on õigus selle otsuse alusel tööleping lõpetada? Töötaja on ju vaid 80 % töövõimetu, st osaliselt ja see otsus on väljastatud alles 06.06.2011.
Kas tööandja hakkab alates sellest otsuse kuupäevast lugema töötaja terviseseisundit, mis ei võimalda töötajal tööülesandseid täita nelja kuu jooksul?

Vastus: Töölepingu lõpetamine sõltub sellest, kas töötaja reaalselt saab oma tööd teha või mitte. Kui töötajal on kindlaks määratud töövõime kaotus 80% ulatuses, siis ilmselt paljusid töid ta ei saa teha, kuid samas võib konkreetne töö talle sobida ning tal olla võimekus selle töö tegemiseks.

Töövõime kaotuse protsent ei ole automaatselt tööandja poolt töölepingu lõpetamise aluseks. Neljakuuline periood omab tähtsust siis, kui töötaja ei ole pikka aega suutnud täita tööülesandeid, eelkõige ajutise töövõimetuse puhul, kuid see ei ole ainus võimalik alus töölepingu lõpetamiseks töötaja tervise tõttu ega ole omaette eesmärk oodata nelja kuu täitumist. TLS § 88 lg 1 p 1 alusel töölepingu lõpetamise initsiatiiv peab tulema tööandjalt, mitte töötajalt.

Töötajal on võimalik terviseseisundi pärast töölepingut lõpetada TLS § 91 lg 3 alusel. Kui töölepingu ütleb üles tööandja, peab ta vajadusel suutma tõendada, et töötaja ei olnud võimeline tervise tõttu oma tööd tegema.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Lemmi Kann
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.