Tööinspektsioon

Lugeja küsib: Meie ettevõtte töötaja sai kutse kaitseväe õppekogunemisele. Mida pean ma tööandjana nüüd tegema? Kas pean andma sellele töötajale palgata puhkust või lihtsalt vabastama ta õppuste ajaks tööst? Kas õppekogunemisel oldud aja eest peab töötajale säilitama tema töötasu?


Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Kaitsevägi kutsub reservväelasi aeg-ajalt õppekogunemistele, milliste kestus on sätestatud kaitseväeteenistuse seaduse § 131 (RT I 2000, 28, 167). Õppekogunemisest osavõttev reservväelane on tegevteenistuses ning talle laienevad sellel perioodil kõik lepingulises tegevteenistuses oleva kaitseväelase õigused ja kohustused. Reservväelane määratakse õppekogunemisel käskkirjaga tema auastmele ja sõjaväelisele väljaõppele vastavale ametikohale. Vastavalt määratud ametikohale saab reservväelane ka õppekogunemise perioodil teenistustasu Vabariigi Valitsuse määruses "Kaadrikaitseväelaste teenistuse tasustamine" (RT I 2005, 5, 19) sätestatud korras.

Tööandja on kohustatud õppekogunemisest osavõtva reservväelase vabastama õppekogunemise ajaks ajutiselt tööülesannete täitmisest ja nii nagu eelmise töölepingu seaduse ajal (kuni 01.07.2009) öeldi: peatama temaga töösuhte. Korrektselt juriidiliselt väljendudes kasutab aga töötaja kehtiva töölepingu seaduse (RT I 2009, 5, 35) § 19 punkti 5 kohast õigust keelduda töö tegemisest, kuna osaleb kaitseväe õppekogunemisel. Viidetega ülalnimetatud seaduste vastavatele sätetele tuleks töötaja õppekogunemisel viibimine ka vormistada. Õppekogunemisel viibivale töötajale töötasu säilitamise kohustust tööandja jaoks kehtivatest seadustest ei tulene.

Täiendavat informatsiooni kaitseväe õppekogunemiste osas saab Kaitseressursside Ameti koduleheküljelt: http://www.kra.ee/ ning kaitseväe koduleheküljelt: http://mil.ee/reserv/?s=kogunemised.