Helve Toomla, jurist

Kas töötajal on õigus käia tööajast arsti juures? Olen kuulnud, et selle õiguse annab seadus rasedatele, aga kuidas on teiste töötajatega?

Töötajatel on õigus töölepinguseaduse § 38 alusel saada mõistlikus ulatuses vaba aega sellisteks toiminguteks, mida ei ole reaalselt võimalik teha väljaspool tööaega ja on tingimata vaja teha. Arsti juures käimiseks peab töötaja saama vaba aega näiteks siis, kui tema ja arsti tööaeg kattuvad, s.t muul ajal ei saagi sinna minna. Tööandja peab sellisel juhul maksma töötajale keskmist töötasu.

Juhtkond andis osakonnajuhatajale korralduse vähendada kolme töötaja koormust, sest tööd enam nii palju pole. Kaks inimest peaks jääma 0,75 koormusega, ühele jagub tööd poole koha jagu. Kuna ma olen kõige uuem töötaja, siis öeldi, et just mina pean jääma 0,5 koormusega. Ootan last, koondada mind ei saa. Aga kas mul on teiste töötajate ees siin eelist, s.t kas saan nõuda 0,75 koormust või suisa täiskoormuse säilitamist?

Eeldan, et koormuse vähendamise all peab küsija silmas tööaja lühendamist. Tööaeg on üks töölepingu tingimustest ja tööandjal ei ole õigust seda ilma töötaja nõusolekuta (allkirjata töölepingus) üldse muuta. Nii ei tule tööaja eelised kellegi, ka mitte raseda puhul kõne alla. Rase ning rasedus- ja sünnituspuhkuse õigusega töötaja võib küll ise nõuda ajutiselt raseduse ja sünnituspuhkuse ajaks terviseseisundile vastavat tööd, kui arst või ämmaemand on talle andnud tõendi töötamise piirangute, sh tööaja kohta.
Seega on tööaja vähendamisel vajalik naise enda soov ja arsti või ämmaemanda töösoovitustega tõend. Kui tööandjal ei ole võimalik sobivat tööd pakkuda, antakse rasedale töövõimetusleht ja makstakse töövõimetushüvitist.

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Vastused ilmuvad samas rubriigis esimesel võimalusel.

ABI TÖÖSUHETES
*Töötukassa kodulehekülg www.tootukassa.ee ja tasuta lühinumber üle Eesti tel 15501
*Tööinspektsiooni kodulehekülg www.ti.ee ja juristi tasuta nõuandetelefon 640 6000 tööpäeviti kl 10–15
*Töölepinguseadus koos selgitustega sotsiaalministeeriumi kodulehel www.sm.ee