Helve Toomla, jurist

Asutuse sisekorraeeskirjas on selline punkt: „Töövõime kaotuse ja töövõimetuspensioni määramise puhul on teenistuja kohustatud esitama töökeskkonnaspetsialistile pensionitunnistuse”. Kas nõue on õiguspärane ja põhjendatud ning mis juhtub, kui töötaja seda ei täida ehk pensionitunnistust ei esita?

Töötervishoiu ja -ohutuse seaduse (§ 10.1) järgi peab tööandja (asutus) looma puudega töötajatele ja teenistujatele sobivad töö- ja olmetingimused. Seetõttu võib tal olla õigustatud huvi pensionitunnistuse küsimiseks. Samal ajal kuuluvad andmed terviseseisundi ja puude kohta delikaatsete isikuandmete hulka (vt isikuandmete kaitse seaduse § 4 lg 2 p 3) ja nende töötlemine on üldjuhul lubatud töötaja või teenistuja enda nõusolekul.

Andmekaitse inspektsiooni seisukoha järgi tuleks lähtuda konkreetsetest asjaoludest – mis tööd ja millistes tingimustes inimene teeb, kas puue võib töö tegemist mõjutada või vastupidi – töö tervisele mõjuda jne. Sellest lähtuvalt kahtlen, kas on õiguspärane töökorralduse reeglites või sisekorraeeskirjas kõikidele töövõimetuspensionäridele ühtviisi sellise kohustuse kehtestamine.

Soovitan küsijal kaebuse või selgituse taotlusega pöörduda andmekaitse inspektsiooni, sealsel ametnikul on õigus seaduse rikkumise korral teha tööandjale või asutusele ettekirjutus või koguni trahv. Kui asutuse kehtestatud nõue tunnistatakse seaduslikuks, võib sisekorraeeskirja rikkumine teenistujale kaasa tuua distsiplinaarkaristuse, töötajale vähemalt hoiatuse.