Mind koondati oma töökohast 5. jaanuaril 2010. Sain end uuesti tööle vormistada 6. juulil 2011. Mul ei ole veel puhkust olnud. Kas mul on õigus saada ka 2011. a kuue kuu eest puhkust ja kas 2012. a puhkuse võin võtta täies ulatuses? Või on mul õigus mõlemad puhkused korraga välja võtta?J. K. Tartust

Vastab Helve Toomla
jurist

Hiljemalt selle aasta lõpuks tuleb ära kasutada 2011. a välja töötatud kuue kuu puhkus, muidu see aegub. Kui puhkuse pikkuseks on ette nähtud 28 kalendripäeva, teenis küsija eelmisel aastal 14 kalendripäeva põhipuhkust.

Käesoleval aastal on tal igal juhul õigus 28päevasele puhkusele. Eeldades, et ta puhkab suvel, võib ta kasutada eelmise aasta 14 ja selle aasta esimese poolaastaga teenitud 14 kalendripäeva. Sel juhul kasutab ta puhkust töötatud aja eest ja tööandjal ei ole võimalik selle andmisest keelduda.

Kui aga tööandja juures on tavaks anda puhkust igal aastal kogu kalendriaasta eest ja küsija nõustub osa puhkust ette saama, võib ta tänavu puhata 42 kalendripäeva (möödunud aasta 14 ja selle aasta 28 päeva).

Viimasel juhul tuleb arvestada sellega, et tööandjal on töölepingu lõppemisel õigus väljatöötamata puhkuseosa tasu töötasust ilma töötaja nõusolekuta kinni pidada.