Olenevalt töö iseloomust ja ülesannetest on tööandjal õigus lähetada töötaja väljapoole ettenähtud töökohta.

Tööandjal tuleb aga seejuures katta lähetusega seotud kulud ning välislähetuse puhul maksta töötajale ka päevaraha. Lähetuskulude hüvitamisega kaasnevad omakorda mitmed tingimused, millest nii tööandjal kui töötajal juhinduda tuleb, kirjutas D.A.S. Õigusabikulude Kindlustuse juhatuse liige Maiko Kalvet Delfi majandusele.

Keda ja kui kauaks võib töölähetusse saata?

Kui tööandja ja töötaja pole omavahel teisiti kokku leppinud, on maksimaalne töölähetuse pikkus kuni 30 järjestikust kalendripäeva. Kuigi lähetusse saatmisega ei kaasne suuri piiranguid, mõningad tingimused siin siiski on. Näiteks rasedat ja töötajat, kes kasvatab alla kolmeaastast või puudega last, võib töölähetusse saata üksnes tema nõusolekul. Alaealist töötajat võib töölähetusse saata aga üksnes siis, kui selleks on oma nõusoleku andnud nii alaealine töötaja kui tema seadusliku esindaja.

Lähetusega seotud kulude hüvitamine

Seadusest tulenevalt peab tööandja hüvitama töötajale lähetusega seotud sõidu- ja majutuskulud ning tööülesande täitmisega kaasnevad muud mõistlikud kulud. Tüüpilised kulud, mida tööandja hüvitab, on näiteks sõidupiletite, reisikindlustuse, viisa vormistamise, pagasiveo või valuutakurssidega seotud kulud. Kui töötaja suundub lähetusse oma isikliku autoga, tuleb tööandjal katta sõiduki kasutamisega otseselt seotud ning täiendavalt tekkinud kulud, välja arvatud remondi- ja hoolduskulud.

Kui töötaja suundub töölähetusse välisriiki, peab tööandja lisaks lähetusega seotud kuludele maksma töötajale ka välislähetuses oldud aja eest päevaraha, tehes seda vähemalt alammäära ulatuses, milleks on 22,37 eurot päevas. Kui lähetuskohas tagatakse lähetatule tasuta toitlustamine, on tööandjal aga õigus vähendada välislähetuse päevaraha kuni 70 protsenti.

Välislähetuse päevaraha maksmise tingimused

Välislähetusel viibival töötajal on õigus saada lähetusel viibimise eest päevaraha tingimusel, et välisriigis asuv lähetuskoht asub vähemalt 50 kilomeetri kaugusel asula piirist, kus paikneb töö tegemise koht. Välislähetusse väljasõidu päeva eest makstakse päevaraha, kui välisriiki suunduv sõiduk väljub hiljemalt kell 21.00 ning saabumise päeva eest siis, kui sõiduk saabub pärast kella 3.00.

Töölähetusega seotud kulude hüvitamiseks tuleb töötajal esitada tööandjale kulu tõendav dokument. Kulude hüvitamiseks ja päevaraha maksmiseks teeb tööandja omalt poolt kirjaliku otsustuse. Oluline on lähetuskulude väljamaksmise aluseks olevas dokumendis ära märkida töölähetuse sihtkoht, kestus ja ülesanne ning hüvitatavate lähetuskulude ja välislähetuse päevaraha määrad.

Töötaja lähetamine mitme tööandja või kolmanda isiku poolt

Juhul kui töötajal on rohkem kui üks tööandja ning töötaja saadavad lähetusse mitu tööandjat samal ajal, on töötaja kohustatud tööandjat teavitama teise tööandja lähetusse saatmise otsusest ning talle määratud päevarahast. Topelt päevaraha töötajale maksma ei pea. Seega kui üks tööandja seda juba teeb, siis teisel päevaraha maksmise kohustus puudub.

Kui töötajale maksab välislähetuse päevaraha kolmas isik, on tööandja kohustatud töötajale maksma päevaraha alammäära ja kolmanda isiku makstava summa vahe. Töötaja peab omalt poolt esitama tööandjale kolmanda isiku kinnituse päevaraha maksmise kohta või kinnitama selle saamist.

Delfi Majandus