Autor: Kaidi Tahula
Delfi Majandus

Kui pensionieelne töötaja saab vähem palka, kui sama tööd tegevad nooremad töötajad ning töötasu juurde küsides öeldakse talle „sa oled nii vana, sa ei saaks kusagilt nii-kui-nii paremat tööd ega palka", siis on see tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Niina Siitami sõnul diskrimineerimine.

„Tööõiguse põhimõtte kohaselt tuleb töötajaid kohelda võrdselt. Seda põhimõtet toetab ka võrdse kohtlemise seadus, mis keelab igasuguse diskrimineerimise muuhulgas töötaja vanuse tõttu töötasustamisel,“ ütles Siitam Delfi Majandusele.

Ebavõrdse töötasu maksmisel võib olla Siitami sõnul tegemist kaudse diskrimineerimisega, mis väljendub töötaja vanuse tõttu ebavõrdsesse olukorda panemist võrreldes teistega.

„Kui töötaja leiab, et teda diskrimineeritakse vanuse tõttu ja makstakse teistega võrreldes ebavõrdset töötasu, on tal õigus pöörduda kohtusse või töövaidluskomisjoni. Oma avalduses peab ta esitama faktilised asjaolud, mille alusel võib eeldada, et toimunud on diskrimineerimine,“ soovitas Siitam.

Tööinspektsiooni poole pöördutakse taolistes küsimustes harva, sagedamini teeb diskrimineerimise ohvriks langenud avalduse töövaidluskomisjoni.

„Kahjuks on probleem selles, et töötaja ei suuda diskrimineerimist tõendada. Ainult see fakt, et sarnast tööd tegev teine töötaja saab rohkem töötasu, ei ole vaadeldav ebavõrdse kohtlemisena. Töötasu suuruse määravad mitmed tingimused nagu kogemus, tööoskus, teadmised, tööülesannete täitmise kiirus, kõik oleneb tööst,“ märkis Siitam.