Helve Toomla
jurist

Soovides lahkuda eelmisest töökohast, kirjutasin lahkumisavaldusse „palun vabastada mind töölt omal soovil alates 1.03.2012”.
Kolm päeva enne kuu lõppu ütles personalijuht, et sellise sõnastusega peaks mul olema 1. märts tööpäev ja peaksin avalduses tegema paranduse: vabastada alates 29. veebruarist.
Tegin nõutud paranduse ära. 29. veebruaril laekus mulle aga hoopis väiksem summa kui see, millega olin arvestanud.
Raamatupidaja selgitas, et minu puhkuserahalt on läinud maha terve kuu tulumaks, kuna muutsin avalduses kuupäeva. Et kui avalduses oleks olnud 1. märts, oleks maha võetud poole kuu tulumaks. Kas kuupäeva muutmine oli õige, ja kui selles on mingi „konks”, kas oleks veel midagi võimalik ette võtta? Raamatupidaja küll ütles, et vahe saan ju järgmisel aastal tuludeklaratsiooni alusel tagasi, mul oleks aga seda summat läinud kohe
tarvis.

Tulumaksu kohta tuleks nõu küsida maksu- ja tolliameti spetsialistidelt.
Sõna „alates” tekitab pidevalt segadust. Minu arvates oli küsija viimane töötamise päev esimese avaldusevariandi järgi 29. veebruar ning alates 1. märtsist oli ta vaba ja parandust polnud tarvis teha.
Vanas töölepinguseaduses oli selgelt kirjas, et töölepingu lõppemise päev on viimane töötamise päev. Siis paluti avalduses tööleping lõpetada alalütlevat käänet kasutades – näiteks 29. veebruaril. Mõistlik oleks seda praktikat jätkata või siis avalduses eraldi näidata viimane töötamise
päev.

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.