Helve Toomla, jurist

••Minu vanemahüvitis lõpeb jaanuaris. Soovin jääda edasi lapsehoolduspuhkusele oma põhitöökohas, kuid töötada samal ajal väikese koormusega teises asutuses põhikoha lapsehoolduspuhkust katkestamata.

Kas sedasi töötamine on seaduslik ja millise lepingu peaksin teise asutusega sõlmima?

Põhikohas töölepingu sõlminu võib pärast vanemahüvitise lõppemist lapsehoolduspuhkuse ajal töötada kuskil mujal ükskõik millise lepingu alusel ja mis tahes koormuse ning tasuga, kellegi luba tal selleks vaja ei ole.

Kui aga küsija on ametnik, tuleks arvestada avaliku teenistuse seaduse paragrahvi 73, mille järgi ametnik võib teise tööandja juures töötada vahetu ülemuse lubatud koormusega ja ajal, juhul kui niisugune töötamine ei kahjusta teenistuskoha mainet.

Pärast vanemahüvitise saamise õiguse lõppemist makstakse kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni lapsehooldustasu ja muid peretoetusi, millele vanemal on riiklike peretoetuste seaduse alusel õigus. Seda ka kuskil mujal töötamise korral.

Täpsemat teavet toetuste kohta saab sotsiaalkindlustusameti infotelefonilt 16 106 ja sama asutuse kodulehelt www.ensib.ee.

Kogu artiklit saab lugeda Eesti Päevalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.