Helve Toomla, jurist

Töötan ehitusel elektrikuna. Vahel enne tähtaja saabumist läheb tööl kiireks ja tööpäev venib ka pikemaks kui kaheksa tundi. Samal ajal palka makstakse ikkagi tavalise tunnitasu alusel. Kas mul on õigus nõuda ületundide eest topelttasu?

Ületunnitöö nõuab üldjuhul poolte kokkulepet, st tööandja peab teadma ja nõus olema sellega, et töötaja üle ettenähtud aja töötab. On see kokkulepe olemas, siis hüvitatakse ületunnid samas ulatuses vaba ajaga, mis sotsiaalministeeriumi seisukoha järgi on tasustatav võrdselt tööajaga. Ainult sel juhul, kui on eraldi kokkulepe ületundide rahaliseks hüvitamiseks, makstakse ületunnitöö eest 1,5-kordset töötasu. Kui vaba aega ei ole antud ja ületunde on tehtud tööandja nõudel või nõusolekul, võib küsija nõuda rahalist hüvitist kas töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu.

Tööaja summeeritud arvestuse puhul tuleb silmas pidada, et ületunnid tekivad alles arvestusperioodi lõpuks, sel juhul võivad tööpäevad kesta ka üle kaheksa tunni, ilma et kohe tekiks ületunnitööd.

Saada oma tööalane küsimus See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.