Helve Toomla, jurist

••Varsti saab minu emapuhkus läbi. Tahan minna tööle poole kohaga või osalise tööajaga, aga tööandja ütleb, et ei ole nõus ja võtab mind tööle ainult täiskohaga. Millised õigused mul on?

Kahjuks saab ka väikelapse ema ainult poolte kokkuleppel osalise tööajaga tööle jääda, s.t töölepingu sellekohast tingimust muuta, nõudeõigust seadus selleks ei anna. Jääb üle ainult kaks võimalust: jätkata lapsehoolduspuhkust kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni või asuda tööle täiskohaga. Lapsehoolduspuhkuse ajal on võimalik ka mõne teise tööandja juures töötada, võib-olla leiab küsija kusagil mujal ajutiselt poole kohaga tööd.

••Kas tööandjal on õigus kontrollida töötaja võimalikku alkoholijoovet tööandja alkomeetriga? Kas töötajal on õigust sellest keelduda ja millised õigused tal on? Kas kontrollimise õigus peaks olema töölepingus fikseeritud?

Tööandjal on seadustest tulenev õigus ja kohustus joobes töötaja töölt kõrvaldada. Seega on tal õigus töötajaid kontrollida. Kui liiklusseadus välja arvata, siis ei sätesta kahjuks ükski õigusakt, kuidas joovet tuvastada. Vahel on tööandjad selle korra kirjutanud töökorralduse reeglitesse või kehtestanud käskkirjaga, kuid nende seatud kord on teinekord läinud vastuollu põhiseaduse ja isikuandmete kaitse seadusega. Mõnikord korraldatakse tööpäeva alguses lauskontrolli kõikidele töötajatele, nõudes neilt alkomeetrisse puhumist. See ei ole kindlasti õiguspärane. Ka töölepingus aastateks ette antud kokkulepe ei ole õige.

Kontroll on õigustatud siis, kui konkreetsel juhul on kahtlus, et inimene ei ole kaine, ja ka siis on töötajal õigus alkomeetriga joobetuvastamisest keelduda, ehkki mõistlik oleks tunnistajate juuresolekul see analüüs teha ja anda kirjalikult juurde oma seisukoht või vastulause. Alkomeetrisse puhumisest keeldumise korral saab tööandja joovet kindlaks teha ka teistsuguste tõenditega. Riigikohtu halduskolleegiumi otsuses 3-3-1-45-11 leitakse, et alkomeetri kasutamisest joobe tuvastamiseks ei piisagi, sellele peaksid lisanduma muud tõendid, sh tunnistajate ütlused.

Kõiki sedalaadi vaidlusi on kõige kergem vältida sel moel, et tööle minnakse alati kainelt ja ka ilma nn jääknähtudeta.

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.