EAKL õigussekretäri Tiia Tammelehe
Delfi Majandus

Delfi Majanduses ilmus 5. veebruari lugu "Inspektsioon: töötasu vähendamine peab olema vormistatud kirjalikult". Kuigi see väide on Eesti Ametiühingute Keskliidu õigussekretäri Tiia Tammelehe sõnul põhimõtteliselt õige, ei saa mingil juhul nõustuda väitega, et saamata jäänud töötasu nõue tuleb esitada nelja kuu jooksul.

Seejuures ei näe nimetatud seadus ette erandeid töötasu nõuete esitamiseks erinevatel juhtudel.

Nii on artiklis esitatud tõsikindel väide artikli autori tõlgendus, mis eksitab lugejaid. Toon siia näite üsna levinud praktikast. Töötajale makstakse teatud aja vältel kokkulepitud töötasu.

Mingist hetkest ja mingil põhjusel hakkab töötaja töötasu saama kokkulepitust vähem. Töötaja helistab tööandjale ja küsib, miks ta vähem raha saab. Tööandja vastab, et tal praegu rasked ajad aga muretsemiseks pole põhjust, niipea kui raha saab, maksab kõik kenasti ära.

Selline telefonimäng võib kesta üsna pikalt, sh üle nelja kuu - töötaja ei soovi tööandjaga riidu minna, sest tahab säilitada oma töökohta. Lõpuks tööandja enam ei vasta töötaja kõnedele.

Sellest hetkest mõistab töötaja, et nüüd ei jää muud üle, kui pöörduda töövaidluskomisjoni. Möödunud võib olla üle poole aasta.

Kui nüüd juhinduda Tööinspektsiooni kommenteeritavast artiklist, võib teha järelduse, et töötaja ei saa enam oma õigust maksma panna seetõttu, et usaldas tööandjat ja uskus viimase aususesse kauem kui neli kuud. Ometi see nii ei ole.

Töötasu on tööõiguses üks enim kaitstud hüve. See on püha ja puutumatu, sest inimene töötab reeglina selleks, et saada raha, millest elatuda. Töötasu nõudeõigus on eranditult kolmeaastane põhjusel, et me ei näe kunagi lõpuni ette neid olukordi, miks töötaja õigeaegselt oma kokkulepitud töötasu kätte ei saa.

Selleks, et töötajad ilma mõjuva põhjuseta oma töötasu nõuet liiga kaugele, nt kolmandasse aastasse ei lükka, tuleb õiguserakendajale appi võlaõigusseadus.

Nimelt näeb võlaõigusseadus ette, et lepingupartnerid peavad üksteise suhtes käituma heas usus ja vastastikused nõuded tuleb esitada mõistliku aja jooksul.

Töötasu nõude kontekstis tähendab see, et kui töötaja ei suuda mõistlikult põhjendada ja tõendada, miks ta vähem makstud töötasu varem ei nõudnud, võib sellest teha järelduse, et ta tegelikult oli vähem makstud töötasuga nõus.

Seega peaks tõepoolest olema töötaja huvides võimalikult kiiresti pöörduda vähem makstud töötasu nõudega töövaidluskomisjoni või kohtusse, kuid kindlasti ei ole selleks tähtajaks neli kuud.