Toimetaja: Aive Mõttus, Maaleht

Inimeste teadlikkus töösuhetes valitsevatest õigustest ja kohustustest vajaks parandamist, selgub täna sotsiaalministeeriumis esitletavast uue töölepinguseaduse rakendumise uuringust ning Tartu Ülikooli töövaidluste analüüsist.

Ligi 80% töötajatest ja tööandjatest leiab, et nende teadmised õigustest ja kohustustest töösuhetes vajaks täiendamist. Seejuures on ligi kolmandik töötajatest kogenud, et nende õigusi töösuhtes on kuidagi rikutud või pole need tagatud, ütles poliitikauuringute keskuse Praxis analüütik Märt Masso ERRi raadiouudistele.

Janno Järve Eesti rakendusuuringute keskusest Centar tõi välja, et töölepinguseaduses on kirjas nii mõnedki töötaja turvalisust suurendavad punktid, mida töötajad enamasti ei kasuta. Üks selline on näiteks õigus pärast koondamisteate saamist tööajast uut tööd otsida.

"Üldiselt tundub, et kui tööandjatelt küsida sellist aega, siis nad enamasti on nõus, aga enamasti inimesed ei küsi," rääkis Järve.

Nii mõnelgi puhul vajaks aga töölepinguseaduse punktid täpsemat lahti kirjutamist või täiendamist. Näiteks näeb seadus ette, et üle kümneaastase staažiga töötaja koondamisel maksab ühe kuu talle hüvitist tööandaja, kaks kuud aga töötukassa. Seda aga ainult juhul, kui tööandja töötukassat teavitab.