Elo Ellermaa

Möödunud nädala lõpul sünnitas avalikkuses elavat arutelu ettevõtluse arendamise sihtasutuse uue juhi 6500-eurone kuupalk, ametiühingute keskliidu juhi Peep Petersoni hinnangul on aga probleem eelkõige liiga suures kontrastis madala- ja kõrgepalgaliste vahel.
Varem on kõneainet pakkunud nii RMK, maanteeameti kui ka Estonian Airi juhi palganumber. Osaliste arvamused lähevad lahku, kuid ühes on kõik ühte meelt - probleem algab teisest otsast ehk neist, kes liiga vähe palka saavad, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Nädalavahetusel toimus Šveitsis rahvahääletus selle üle, kas piirata tippjuhtide töötasu ja keelustada ülisuured lahkumishüvitised. Tulemused näitavad, et piiramist toetas üle 65 protsendi vastanutest. Ka Eestis on riigiasutuste juhtide kõrged palgad kõneainet tekitanud, alles möödunud reedel tuli uudis, et EASi uue juhi palgaks tuleb 6500 eurot, mis on märksa kõrgem ka näiteks peaministri palgast.

Peep Peterson ütleb, et eelkõige on probleem liiga suures kontrastis madala- ja kõrgepalgaliste vahel ning töötajate palgad peavad järele tõusma.

"Kui meil täna inimesed lahkuvad Soome, siis pigem ma nõustun [pankur Indrek] Neiveltiga, et tuleb maksusüsteem ehitada selliseks, et madalad palgad oleksid vähem maksustatud, et soodustada nende palkade tõstmist. Minu põhiküsimus ei ole, kui palju need tipud saavad, aga ma näen, et raha on, seda raha tuleks inimestele välja maksta," selgitas Peterson.

Arengufondi juht: kõrged ametikohad ei ole ülemakstud

Eesti arengufondi juht Tõnis Arro ei leia, et kõnealused ametikohad oleksid ülemakstud, pigem vastupidi. Tema sõnul peab vastutusega kaasnema vastav palk ja kuigi mingid piirid on vajalikud, siis ei saa seda nii stiihiliselt võtta, vaid vastutust peaks põhjalikult analüüsima.

"Teine asi on, et me peame seda ikkagi võrdlema turuga, missugust palka juhtidele turul makstakse. Kui me tahame tööjõuturult palgata juhte, siis väga halb peremees ütleb, et mina maksan oma inimestele kaks korda vähem palka kui turul üldiselt makstakse, sa saad ju kaks korda kehvemad inimesed. Me ei taha ju, et meid juhiksid kehvemad juhid kui eraettevõtteid," rääkis Arro.

Kui Estonian Airi pankroti äärele viinud Tero Taskila ametist lahkus, sai ta lahkumishüvitiseks 100 000 eurot. Euroopa parlamendi saadik Indrek Tarand ütleb, et kõrgepalgalised juhid peaksid enda tegude eest oma varaga vastutama.

"Näiteks Euroopa Liit üritab juba poolteist aastat seda probleemi lahendada ja sellel nädalal kokkuleppele jõuda. Meie siis paneme täispurjedes vastutuult otsides kuskilt mingisuguse obskuurse finantsasutuse keskastme, et mitte öelda kesktaseme juhi ja anname talle kaks peaministri palka," ütles Tarand.

Euroopa komisjon, parlament ja nõukogu püüavad kokkuleppele jõuda küsimuses, et finantsasutuse juhile makstav boonus ei tohiks ületada tema aastapalka.