Helve Toomla
jurist

Töötasin kalmistu korraldajana töövõtulepinguga. Olin tööl tööandja määratud kindlatel päevadel ja kellaaegadel, talvel 3 korda nädalas ja maist kuni oktoobrini 5 päeva nädalas. Kas on õige, et ma ei saanud puhkuseraha, kuigi käisin tööl nii, nagu tööandja tahtis? Mina saan aru, et kui on töövõtuleping, pean tegema töö ära ettenähtud ajaga siis, kui ise tahan, mitte kindlatel kellaaegadel.

Tööandja poolt kindlaks määratud tööaeg on ainult üks võimalikest töölepingule omastest tingimustest, selle põhjal ei saa veel öelda, et tegemist oli töölepinguga, mis annaks õiguse puhkusele. Olulisim on, kas tööandja juhtis töö käiku ja kontrollis seda. Kui nii oli, siis võib küsija taotleda töölepingulise suhte tuvastamist ja nõuda puhkusehüvitist.

Minu tükitöö hinnaks on 15% tellijalt minu tööandjale makstavast summast. Töötan töölepingu alusel. Kas minu puhul kehtib TLS § 31 ja VÕS § 679–682? Töötasu arvestatakse siis, kui tööandjale on tellijalt raha üle kantud, mitte siis, kui töö on valmis (ka pool aastat hiljem). Kas see on seaduslik?

Ei ole seaduslik. Töötaja peab töötasu saama vähemalt üks kord kuus ja vähemalt kehtiva alampalga ulatuses. Kahtlusi tekitab ka tükitöö ja selle hind tellija makstavast summast. Pigem võib tegemist olla TLS § 31 näidatud tehingutelt makstava tasuga ja sel juhul kehtivad ka näidatud võlaõigusseaduse sätted. Töö sisu ega kõiki lepingutingimusi teadmata ei ole täpset vastust nimetatud sätete kehtivuse kohta võimalik anda. Soovitan küsijal töölepingu ja muude dokumentidega minna tööõiguse spetsialisti vastuvõtule ja selgitada ka võimalust tööandjale nõuete esitamiseks.

Olen töötanud Soomes 7 kuud. Palka olen saanud tunnitöö arvestuses, nii mitme tunni eest, kui olen tööl olnud. Mis saab siis, kui tööandjal pole tööd pakkuda? Minu töökoht on Soomes, aga tööandjaks Eesti firma. Kui ma nüüd koju jään ja tööl ei käi, kuna tööandjal pole võimalik mulle tööd anda, siis kas ma saan ainult Eesti miinimumpalka või on asi kuidagi teistmoodi?

Kahjuks ei selgu küsimusest, millise lepingu on küsija sõlminud. Kui see oli tööleping, siis on tööandja kohustatud maksma aja eest, mil tal tööd anda ei ole, TLS-i § 35 alusel keskmist töötasu. Et seda saada, ei tohi lihtsalt koju jääda, vaid ise aktiivselt tööd nõuda, teatada, et olete tööks valmis ja tahate töötada. Töö nõudmist peab saama vaidluse korral tõendada, seega tuleks seda teha kirjalikult või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.