Toimetas: Lemmi Kann
Delfi Majandus

Eesti parimateks tööandjateks on Skype, Microsoft ja Eesti Energia. Nii ütleb uuring, mille tegi tööandja brändingu agentuur Instar EBC.

Aprillis toimunud üle-Eestiline tudengite tööandja maine uuring näitab, et kõige rohkem on üliõpilased huvitatud töötamisest Skype´s, Microsoftis ja Eesti Energias. Skype´i eelistas 61% vastanutest.

Ülekaalukalt eelistatakse töötada erasektoris – selle variandi valis 50,8 protsenti uuringus osalenutest. 33,8 protsenti valiks avaliku sektori ja 12,6 protsenti soovib olla enesele ise tööandjaks. Kolmanda sektori kasuks otsustas 2,9% vastanutest.

„Võrreldes eelmiste aastatega on noorte hulgas on suurenenud nii erasektori populaarsus tööandjana kui ka soov olla endale ise tööandjaks. Avalik sektor on endiselt populaarne, kuid noored on töökoha valikul valmis vahetama avaliku sektori poolt pakutava stabiilsuse erasektori muude hüvede vastu,“ ütles Instar EBC konsultant Kersti Vannas.

Töökoha valikul on tudengitele kõige olulisem, et töö oleks huvitav ja arendav (99,7%), organisatsioonis valitseks hea sisekliima (99,1%) ja ettevõtte juhid on kompetentsed (98,9%). „Tulemused näitavad, et noorte jaoks pole töökoha valikul oluline ainult töö sisu, vaid ka töökaaslased ja eriti juhid, kelle kompetentsus ja asjatundlikkus on muutunud aastate lõikes üha olulisemaks,“ märkis Instar EBC konsultant Kersti Vannas.

Uuringust selgus, et 47,1% tudengitest töötab õpingute kõrvalt. Neist 43,7% on teinud mitteerialast tööd, 28% erialast tööd ja ülejäänud on seotud olnud vabatahtliku tööga või olnud ajutiselt praktikal. 2013. aastal uuriti esmakordselt vastajate kogemusi tööle kandideerimisel, mida enamus pidas pigem positiivseks. Negatiivsena hindas seda 2,3% vastanutest.

Tudengitelt uuriti ka nende netopalgaootusi ning keskmine palgasoov oli 1039 eurot. Enamiku netopalga ootus jäi 641-960 euro vahele (34,5%).

Uuring tehti 12 Eesti kõrgkooli tudengite hulgas ja selles osales 2000 üliõpilast majanduse, infotehnoloogia, ehituse, humanitaar, inseneri, logistika ja teistelt bakalaureuse, magistri ja doktoriõppe erialadelt. Uuringut viiakse läbi alates 2010. aastast.

Instar EBC on tööandja brändingu agentuur, mis tegeleb tööandja maine konsultatsioonide pakkumisega Balti riikides.