Delfi Majandus

Swedbanki tööstusettevõtete uuringust selgub, et palgasurvet tunnetab 70 protsenti ettevõtetest ning ligi pooled ettevõtted kavandavad 3-8 protsendilist palgatõusu.

Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Robert Kitti sõnul on Eesti tööstuses tööjõupuudus ning viimasel ajal on see trend süvenenud - kvaliteetset tööjõudu on vähe, vahendab BNS.

Kitt lisas, et kvaliteetsele tööjõule on ettevõtjad valmis ka hästi maksma, samas aga Eestis selleks õiget ettevalmistust ei pakuta. "Tootmiskorraldust ei õpetata mitte kusagil!"

Palgarallit panga hinnangul siiski karta ei ole, kuna tegemist on isereguleeruva protsessiga.

Uuringust selgub, et esmajärjekorras tuntakse puudust insenertehnilisest personalist. Oskustööjõuga on probleeme eelkõige suurettevõtetel ja rasketööstusel.

Töötajaid plaanib uuringu kohaselt juurde palgata iga kolmas ettevõte, kusjuures vakantsed on pigem kõrgemapalgalised töökohad. Kvalifitseeritud tööjõu puudus on üldine, veidi väiksem on see siiski Tallinnas ja Harjumaal.Swedbank uuris ligi 200 üle nelja miljoni eurose käibega tööstusettevõtte arvamusi. Uuritud ettevõtetest olid pooled üle 12,7 miljoni eurose käibega.