Helve Toomla, jurist

••Omavalitsuses, kus ma töötasin, muudeti vallavalitsuse koosseisu ja ametikohtade arvu. Sellega seoses kadus ära minu ametikoht. Sain vallavanemalt kirja, et teenistussuhe minuga lõpetatakse kolme kuu pärast koondamise tõttu. Ent olin samal ajal raske haiguse tõttu haiguslehel, mida ka pikendati. Kui möödunud oli rohkem kui kolm kuud, sain vallavanemalt käskkirja, et mind vabastatakse teenistusest pikaajalise töövõimetuse tõttu, arvestades, et ma ei asunud täitma oma tööülesandeid samal kuupäeval, mil vallavalitsus uues koosseisus tööle hakkas. Ent milliseid ülesandeid, kui minu ametikoht oli juba koondatud! Kas minuga on toimitud õigesti?

Iseenesest ei ole koondamisest etteteatamise ajal mingil muul põhjusel teenistusest vabastamine ebaseaduslik, sest etteteatamise ajal võib tekkida muu teenistusest vabastamise alus. Pikaajalise haiguse tõttu saigi ametnikku ainult haiguse ajal töölt vabastada. Sel põhjusel teenistussuhte lõpetamisest tuli kirjalikult ette teatada vähemalt kaks nädalat. On arusaamatu, miks vallavalitsus tegi seda tagantjärele, ja põhjenduski tundub kummaline, pole selge, miks loobus asutus koondamisest ja valis vabastamise aluseks pikaajalise haiguse.

Riigikohus on haldusasja 3-3-1-83-110 otsuses muu hulgas märkinud, et asutusel ei ole kohustust igal juhul ametnikku teenistusest vabastada, kui tema haigus kestab üle nelja kuu.

Vabastamise aluseks oleva ATS § 119 lg 1 eesmärk on tagada asutusele ametniku pikaajalise haiguse korral võimalus nimetada vabanevale ametikohale uus ametnik, arvestades samal ajal avaliku võimu teostamise ja haldusülesannete parema täitmise eesmärki ning asutuse kohustust tegutseda avalikku ressurssi parimal võimalikul moel kasutades.

Vallavalitsus pidanuks kaaluma, kumba teenistusest vabastamise varianti kasutatakse, otsust küsijale põhjendama ja tema arvamuse ära kuulama. Samas riigikohtu otsuses rõhutatakse põhjaliku motivatsiooni olulisust juhtudel, kui haldusaktiga piiratakse isiku õigusi ja vabadusi ning luuakse isiku jaoks oluliselt koormav tagajärg.

Riigikohtu selgitustest lähtudes arvan, et küsijaga ei toimitud õigesti.

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.