Helve Toomla, jurist

Meie korteriühistu aruandest avastasime üllatuslikult, et esimees oli endisele raamatupidajale maksnud puhkusehüvitist aastate 2002–2007 eest, kusjuures raamatupidaja töötas 2002. aastal vaid 8 kuud, aga hüvitist on arvestatud kogu aasta eest.
Kas 10 aasta taguse ehk siis aastate 2002–2007 puhkuse hüvitamine on seadusega kooskõlas? Kas siin ei kehtigi töölepinguseaduse paragrahvi 68 lõige 6? Miks KÜ raamatupidajale ei kehtinud 2002. a seaduse paragrahv 7 – töötajal ei ole õigus puhkusest loobuda?

Enne 1. juulit 2009 kehtinud puhkuseseadus nägi ette puhkusenõude 4-aastase aegumistähtaja. Samast kuupäevast jõustunud töölepinguseadus (paragrahv 68 lg 6) sätestab lühema tähtaja – üks aasta, arvates kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. Sellel sättel ei ole tagasiulatuvat jõudu, varem väljatöötatud puhkustele jäi kehtima 4-aastane aegumine. 2009. a toimus üleminek tööaastate arvestuselt kalendriaasta arvestusele ja oli tarvis teha nn puhkuste inventuur seisuga 31. detsember 2009, et selgitada selleks ajaks väljatöötatud kasutamata ja aegumata puhkusepäevad. Küsimusele lisatud inventuurilehelt on näha, et tööandja ongi seda teinud, kuid ekslikult on näidatud nõudeõiguse alguseks 2002. a. Tegelikult võis töötajal selleks ajaks olla aegumata puhkust alates tööaastast 2005–2006, kokku 4 tööaasta eest. Nii ongi tööandja arvestanud, arvates välja kasutatud puhkuse 28 kalendripäeva. 2010. kalendriaasta puhkust kasutas töötaja 2011. aastal. 2009. aastaks aegumata 4 aasta puhkusetasule tuleb töölepingu lõppemisel lisada 2012. a 14. septembriks väljateenitud puhkusepäevade tasu.

Siiski ei ole inventuurilehelt võimalik hüvitamisele kuuluvaid päevi täiesti täpselt välja lugeda, sest sellel on näidatud kalendriaastad, kuid kuni praeguse TLS-i jõustumiseni anti puhkust tööaasta eest.

Kindlasti oleks tööandja pidanud koostama igal aastal puhkuste ajakava ja selle alusel töötajad puhkusele saatma, kuid tööandja tegematajätmise tõttu ei saa vähendada töötaja hüvitist. Tõenäoliselt tehti ühistus igal aastal revisjon, ka selle käigus võinuks revident uurida kasutamata puhkusi ja juhtida korteriomanike üldkoosolekul tähelepanu raamatupidaja „puhkuseinvesteeringutele”.

Meeldetuletuseks töötajatele ja tööandjatele – kõik enne 1. juulit 2009 väljateenitud aegumata puhkusenõuded aeguvad selle aasta 1. juuliks. 1

Küsi: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.