Helve Toomla, jurist

Möödunud aastal ei saanud ma puhata ja kavatsen nüüd puhata kaks kuud järjest. Kuidas arvutatakse puhkuseraha?

Puhkusetasu arvutatakse ikka puhkusele eelnenud kuue kuu keskmise kalendripäeva tasu alusel. See, et eelmisel aastal võis töötasu olla suurem või väiksem või et nüüd on puhkusepäevi rohkem, arvutuskorda ei muuda.
Vabariigi valitsuse 11. juuni 2009. aasta määrusega nr 91 on kehtestatud „Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord”.
Määruse kohaselt liidetakse töötasud, mis on töötajale puhkuse eelviimasele tööpäevale eelneva kuue kuu jooksul makstud, ning jagatakse saadud summa sama ajavahemiku kalendripäevade arvuga, arvestusest jäävad välja rahvuspühad ja riigipühad.
Nii saadakse üldjuhul ühe kalendripäeva keskmine tasu, see korrutatakse puhkusepäevade arvuga, mis ongi puhkusetasu. Arvestada tuleb mitmeid erisusi, kui on oldud puhkusel, haiguslehel vms.

Kas tööandjal on õigus eeldada või isegi nõuda, et töötaja on puhkuse ajal kättesaadav – vastab telefonile, loeb meile?

Ei, tööandja ei saa seda eeldada, veel vähem nõuda. Töötaja kontaktandmed peavad firmal siiski olema. Töölepingu seaduse § 69 lg 5 alusel on tööandjal õigus töötaja puhkus katkestada või edasi lükata ettenägematu olulise töökorralduse hädavajaduse tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks.
Sel juhul peab tööandja hüvitama puhkuse katkestamisest või edasilükkamisest tekkinud kulud ja andma kasutamata jäänud puhkuseosa vahetult pärast puhkust takistava asjaolu äralangemist või poolte kokkuleppel muul ajal.

Ainult hädaolukorras

Rõhutan, et tööandjapoolne puhkuse katkestamine on erandjuhtum ja eeldab sisuliselt väga suurt hädaolukorda.
Ei saa olla nii, et näiteks mõne tellimuse õigeaegne täitmine on ohus ja töötajad kutsutakse seepärast puhkuselt tagasi. Selline olukord ei ole ettenägematu.
Aga puhkusel olev töötaja ei peaks pahandama, kui tööandja esindaja või mõni kolleeg töös ettetulnud probleemiga mõnikord tülitab ja nõu küsib. Heatahtlikud suhted töökaaslastega on alati olulised.