Küsimus: Mida teha, kui töötaja pole saanud töölt lahkudes kõiki summasid lõpparvena kätte, sest tööandja sõnul peeti kinni suurem osa väljateenitud töötasust väidetava kahju tekitamise hüvitamiseks?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal: Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 84 järgi muutuvad töölepingu lõppemisega kõik töösuhtest tulenevad nõuded (näiteks saamata töötasu, puhkusehüvitis) sissenõutavaks ehk tööandja on kohustatud kõik saadaolevad summad töölepingu lõppemise päeval ära maksma. Juhin siinkohal tähelepanu, et TLS § 95 alusel võib töölepingu üles öelda vaid kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (st ka e-posti, faksi teel) ülesütlemisavaldusega. Töösuhte lõppemine poolte kokkuleppel ei pea olema kirjalikult vormistatud. Hilisemate arusaamatuste välistamiseks on ent mõistlik ka see fikseerida.

TLS § 72 sätestab, et kui töötaja on rikkunud töölepingust tulenevat kohustust, saab tööandja kasutada võlaõigusseaduses ettenähtud õiguskaitsevahendeid (nõuda kahju hüvitamist) üksnes juhul, kui töötaja on rikkumises süüdi. Töötaja hoolsuse määra hindamisel lähtutakse TLS §-s 16 sätestatust ja töötaja süü tuleb tõendada. Kuid kohtuväliselt võib tööandja oma nõudeid töötaja töötasu nõudega tasaarvestada vaid töötaja kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis antud nõusoleku olemasolul (TLS § 78 lg 1). Nõusolekut pole vaja, kui töötaja peab tööandjale tagastama talle makstud ettemakse või töölepingu lõppemisel tuleb tagastada tasu väljatöötamata põhipuhkuse eest. Seega pole töötaja nõusolekuta töötasu maksmata jätmine väidetava kahju tekitamise hüvitamiseks seadusega kooskõlas.

Teistelt saadaolevatelt summadelt (näiteks puhkusehüvitis) tasaarvestamiseks tööandjal töötaja nõusolekut vaja pole, kuid tööandja peab tasaarvestamisest töötajale teatama võlaõigusseaduse 4. jaos sätestatu järgi ja tagama töötajale maksmiseks töötasu alammäära vastavalt TLS § 78 lg-le 4 ja täitemenetluse seadustiku § 132 kohaselt. Individuaalse töövaidluse lahendamiseks saamata töötasu, puhkusehüvitise, tekitatud kahju hüvitamise nõudes saavad töösuhte pooled pöörduda töötaja töökohajärgsesse töövaidluskomisjoni või kohtusse selgelt ja ühemõtteliselt väljendatud nõudega. Töövaidlusorgan teeb otsuse hinnates asjaolusid kogumis ja tuginedes tõendatud faktidele. Soovitused avalduse koostamiseks ja avalduse näidis ning töövaidluskomisjonide kontaktid on leitavad Tööinspektsiooni kodulehelt internetis www.ti.ee.