Helve Toomla

Kas tööandjale on rahaliselt kasulikum võtta töötaja tööle täiskoormusega?

Millegipärast on väga paljud tööandjad väga vastu osalise töökoormusega lepingute sõlmimisele. Kas puhkusetasude, hüvitiste, sotsiaalmaksu arvestamisel jms on erinevust? Hakkan töötama kahel kohal, mõlemas firmas osalise koormusega. Viimases kohas oldi nõus võtma osalise tööajaga üksnes sellepärast, et on tükitöö.

Töölepingu seadus ei sätesta erinevusi osalise ja täistööajaga töötamise vahel. Nii puhkusetasu kui ka hüvitisi arvutatakse mõlemal juhul töötaja keskmisest töötasust.

Sotsiaalmaksuseaduse kohaselt tuleb tööandjal tasuda sotsiaalmaks üldjuhul vähemalt iga aasta riigieelarve seadusega määratud kuumääralt. Tänavune kuumäär on 290 eurot, st sotsiaalmaksu peab maksma 96,7 eurot kuus ka juhul, kui töötaja töötasu on väiksem kui 290 eurot. Samal ajal näeb seadus võimalusi väiksema maksu tasumiseks, kui töötatakse mitme tööandja juures. Soodsamad tingimused on ette nähtud ka pensionäridele, väikelaste vanematele jt. Soovitan küsijal täpsemaid selgitusi küsida tööandjate raamatupidajatelt või tolli- ja maksuameti spetsialistidelt.