Heikko Gross, CV-Online Estonia turundusjuht

Piltlikult öeldes, noored, te hakkate oma tööelule vundamenti valama juba oma koolitee käigus. Tehtavad otsused ning aktiivsus õpingute, aga ka väljaspool õppetööd toimuvate tegevuste osas mõjutab väga suurel määral tulevikus tööle saamise võimalusi ja neid positsioone, millel on võimalik töötada.

Olukorras, kus puudub töökogemus, tasub osa võtta erinevatest projektidest (EL projektid, kohalikku elu, kulutuuri edendavad projektid). Suureks eeliseks võib saada näiteks YFU-ga välismaal veedetud aasta.

Tihtilugu omandatakse selle käigus uus keel, mis võib tulevikus noorele karjääriteel täiendavaid uksi avada. Üks üldine soovitus veel on keeli õppida, hiljem töö ja pere kõrvalt te ei pruugi seda enam jõuda teha, ent keelteoskus jätab nii mõnigi kord häid kandidaate ukse taha.

Nagu põgusalt mainitud, mõjutab omandatud haridus suurel määral noore tööle saamist. Paljud positsioonid eeldavad erialase hariduse olemasolu. Siinkohal on noortel erinevaid võimalusi - kutseharidus tihtilugu tagab kindlama tööle saamise võimaluse (näiteks keevitajaks, bussijuhiks, veokijuhiks õppides), kõrgharidus aga võib anda laiema tööpõllu, ent olenevalt erialast võib tööturule sisenemine lihtsam (näiteks IT-d ja insenerierialasid õppinud noortel) või keerulisem olla (näiteks psühholoogiat, semiootikat õppinud noortel).

Kindlasti ei tasu enda unistuste eriala maha matta selle pärast, et sellel võib raske olla tööd leida. Väga heade oskustega inimestele on alati tööd olnud. Seejuures tuleb aga olla valmis selleks, et teatud eriala omandanud inimestel võib olla keerulisem tööd leida.

Järgnevalt toome välja viis valdkonda, millel CV-Online tulevikus suurimat potentsiaali näeb:

Infotehnoloogia.
Headest IT-inimestest on juba rohkem kui 10 aastat pidev puudujääk olnud, sellest valdkonnas on CV-Online’is enim töökuulutusi, prognoosime sama trendi jätkumist.

Tervishoid.
Tõenäoliselt tulevikus hakkavad üha enam erasektori ettevõtted tervishoiuteenuseid pakkuma. Siinkohal peame silma arstiabi, aga kindlasti head väljavaated on järjest vananeva ühiskonna tervishoiu teenuste osutamine.

Geenitehnoloogia.
Juba hetkel on tegemist vägagi olulise valdkonnaga ja tulevikus on oodata selle tähtsuse kasvamist. Valdkond, kus kogenud spetsialistidele makstakse kõrget palka.

Energeetika.
Maailma energiavajadus tõuseb aasta-aastalt ja selle valguses energeetikaga seotud insenerierialade õppimine võib vägagi tulutoovaks otsuseks osutuda. Juba hetkel on palgatase selle valdkonnas üle keskmise ja spetsialiste napib.

Müük.
Müügitegevus on olnud ja alati jääb igasuguse erasektori äri ellujäämise eelduseks (turumajanduses). Head müügiinimesed teenivad kohati rohkemgi kui ettevõtte juhid. Müügivaldkond on tööpakkumiste arvult üks suurimaid.

Ülalolevad pole kindlasti ainsad erialad, mida soovitame õppida, kuid prognoosime, et neid erialasid õppinud noortel on tulevikus tööturul teistest lihtsam hakkama saada ning tõenäoliselt on oodata paremaid töötingimusi kui paljudes teistes valdkondades.

Ülalolevad valdkonnad ei saa aga toimida ilma näiteks ehituse, kaubanduse, põllumajanduse jne valdkondade toeta. Seega on oluline, et inimese jaotuksid erinevate eluvaldkondade vahel.

Kokkuvõttes kui on soov suurendada enda võimalusi tulevikus kindel töö saada, tasuks õppida erialasid, millel on selge väljund ehk mille käigus omandad oskused mingi konkreetse positsiooni täitmiseks (näiteks tõstukijuht, keevitaja, elektrik) või eriala, mille puhul on teada, mis positsioonidel võiksid tulevikus töötada (näiteks IT, insenerierialad).