Tanel Saarmann

Järvamaa kutsehariduskeskuse direktori Rein Oselini hinnangul on tööjõupuudus juba kolme aasta pärast ettevõtjate jaoks suisa talumatu.

„Kvalifitseeritud ja eriti motiveeritud tööjõu puudus on Eestis juba praegu väga suur. Mina ennustan, et kolme aasta pärast on olukord ettevõtjatele väljakannatamatu. Miks asjad nii on, selleks on palju põhjuseid,” ütles direktor.

Eestis on kutsekoolis õppijate osakaal 28%, oluliselt väiksem kui näiteks Saksamaal, Rootsis ja Soomes, kus kutseõppurite arv kõigub veidi üle või alla 50%. Jõukas Šveitsis astub kutseõppeasutustesse koguni 80% noori. „Peaaegu igas sektoris kurdavad tööandjad oskustega töötajate puuduse üle. Meil on puudu keskastme meditsiinipersonali ja oskustöölisi, ehitajaid ja kokki.

Tunnistagem, et sageli on noored valinud akadeemilise hariduse ning nõutud oskustööd teha ei taha,” nentis ka Tartu kutsehariduskeskuse turundusjuht Kaire Mets. Noortele särasilmsetele töötajatele peetakse Metsa sõnul jahti juba varakult, kusjuures üks valikukriteerium on just nende töössesuhtumine ja töötahe.
ärileht.ee