Helve Toomla, jurist

Tegelen arvete parandustega. Augustist hakati mind vigade eest materiaalselt karistama. Minu küsimus ongi: kas firmal on õigus karistada töölisi materiaalselt, kui lepingus pole seda kirjas?

Kahjuks ei ole selge, mida küsija peab silmas materiaalse karistamise all. Kui tööandja on vigade eest määranud trahve, siis see on kindlasti ebaseaduslik. Juba 1. juulil 2009 kaotas kehtivuse töötajate distsiplinaarvastutuse seadus, mis võimaldas töötajat rahatrahviga karistada. Leppetrahvis võidakse kokku leppida, kuid sellekski annab töölepingu seadus piiratud võimalusi, mille hulka ei kuulu karistus tööl tehtud vigade eest.

Kui tegemist on töötasust kinnipidamisega, siis see on TLS § 78 lg 1 järgi üldjuhul võimalik töötaja kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis antud nõusoleku korral. Ettemakseid ja väljatöötamata puhkusetasusid võib töölepingu lõppedes töötasust kinni pidada ilma töötaja nõusolekuta.

TLS § 73 alusel võib tööandja töötasu alandada juhul, kui töötaja on rikkunud tööandja selget ja õigeaegset juhist, mis tulenes töötaja töölepingujärgsetest kohustustest. Sel juhul peab tööandja töötajale arusaadavalt teatama, miks tema töötasu alandatakse ja miks just selles ulatuses. Eraldi kokkulepet töötasu alandamiseks olema ei pea.

Saada oma tööalane küsimus See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.