Ann-Marii Nergi

Rahvusvahelise tööandjate organisatsiooni (ILO)peasekretär Brent Wilton: kõik on õpitav.

ILO peasekretär Brent Wilton rääkis Eesti tööandjate keskliidu aastakonverentsil Ärilehele, et ettevõtted peavad kutsekoolidega tegema suuremat koostööd, et saada endale noorte näol vajalikku tööjõudu. Vanemate inimeste puhul tuleb panustada ümberõppesse.

Wilton on pärit ligi 4,5 miljoni elanikuga n-ö väikeriigist Uus-Meremaalt. Ta tõmbas paralleeli Eesti ja Soome olukorraga ning rääkis, et ka neilt lähevad noored naaberriiki Austraaliasse paremat elu otsima. „Väiksemad riigid peavad järjest rohkem mõtlema, kuidas inimesi tagasi meelitada ja nende oskusi ning kogemusi ära kasutada,” ütles ta.

Eestist on lahkunud just palju lihttöölisi, kelle palk oleks väga väike ka siis, kui nad tagasi tuleksid. Seetõttu tuleb Brenti sõnul mõelda, kuidas saaks miinimumpalgalisi ametikohti üldse vähendada ja kuidas koolitada neid inimesi parema palgaga töökohtade jaoks. „Ma vihkan seda, kui öeldakse, et inimesel ei ole oskusi (no skills – toim). Iga inimene oskab midagi teha või on võimeline seda õppima.”

Rohkem koostööd

Tööandjad peavad samuti võtma initsiatiivi ja tegema kutsekoolidega rohkem koostööd. Ettevõtted peavad koolitama omale vajalikke töökäsi juba siis, kui noor inimene koolis ametit õpib.

„Kõigepealt peame koolitama õpetajaid uusi tehnoloogiaid ja masinaid kasutama, et nad saaksid teadmised õpilastele edasi anda. See nõuab tööandjatelt küll investeeringuid, kuid nad saavad selle eest vastu koolilõpetajad, kelle (ümber)koolitamiseks ei pea aega kulutama,” seletas Wilton.

Ka vanemaid inimesi tuleb rohkem koolitada, et neid kauem tööturul hoida. Wiltoni sõnul lähevad paljudes riikides praegu töövõimelised inimesed pensionile ja elavad veel näiteks 20 aastat. Aga vaesuses, sest pension on väike. Pigem peaksid ettevõtted vaatama, kuidas saaks juba palgatud ja tööd tundvat inimest võimalikult kaua rakendada. „Võin tuua hea näite Saksamaalt: vanemad inimesed, kes enam füüsiliselt mingeid töid teha ei jõua, on noortele kui mentorid ja annavad nõnda oma kogemused järgmisele põlvkonnale edasi.”

Wilton pani ka poliitikutele südamele, et nemadki teeksid pikema perspektiiviga plaane.