Kristiina Viiron

Arvesse läheb nõutava aine hinne, lõputunnistuse keskmine hinne või sisseastumiseksam.

Neile, kes lõpetasid gümnaasiumi ajal, mil riigieksameid veel ei tehtud, või on keskharidust tõendava tunnistuse saanud kutsekoolist, ei pea kõrgkooli tasuta kohad sõltuvalt erialast püüdmatuks jääma. Kui riigieksami tulemust ei ole ette näidata, küsivad koolid vajalikus aines lõputunnistusele saadud hinnet või lõputunnistuse keskmist hinnet. Samuti on erialasid, millele õppima asumine sõltub täielikult sisseastumiseksami tulemusest. Iga meie riiklik kõrgkool pakub ka töötavale täiskasvanule mõeldud nn kaugõpet, kus sessidel käiakse kord kuus või harvemgi ning põhirõhk on iseseisvalt õppimisel. Täiskoormusel õppetöö kaugõppes on tasuta ning kaugõppe tudengile laienevad kõik üliõpilasele mõeldud õigused ja sotsiaalsed garantiid.

Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo ütles, et nende ülikooli kaugõppesse ehk avatud ülikooli õppesse tulija saab küll ka riigieksami alusel teatud erialadele õppima asuda, aga selle olemasolu ülikool ei eelda.

Näiteks soovides hakata õppima Tartu ülikooli avatud ülikooli õppes eripedagoogikat, kus on tänavu 20 õppekohta, kujuneb pingerida eesti keele ja matemaatika riigieksami tulemuse või lõputunnistusel oleva hinde järgi (kummagi osakaal on 25%) ning 50% ulatuses motivatsioonikirja alusel.

Soovides aga sisse saada Tartu ülikooli Pärnu kolledžisse turismi- ja hotelliettevõtlusse (24 õppekohta), tuleb teha neljast osast koosnev kirjalik sisseastumiseksam, mille paremusjärjestus ongi õppima pääsemise alus.

Vastuvõtueksam

Tallinna ülikooli kaugõppesse ehk tsükliõppesse sissesaamisel ei ole samuti riigieksamite olemasolu nõutav. Ja kuigi kooli koduleheküljelt võib esmapilgul välja lugeda, et paljudele erialadele, sh tsükliõppesse õppima pääsemise tingimuseks on riigieksam, siis paljude erialade lähema tutvustuse juurde on märgitud, et „kandidaadid, kes ei ole sooritanud riigieksameid, saavad kõrghariduse esimese astme õppekavadele kandideerides vastuvõtupalli 100% ulatuses vastuvõtueksami tulemusest”.

Tallinna ülikoolis saab tsükliõppes õppida näiteks klassiõpetajaks (20 kohta), kehakultuuri (20 kohta) ja sotsiaaltööd (50 kohta).

Eesti maaülikoolis saab kaugõppes õppida kahel õppekaval: maamajanduslik ettevõtlus ja finantsjuhtimine ning tehnika ja tehnoloogia. Puuduolev riigieksam asendatakse lõputunnistuse keskmise hinde või vastuvõtukatsega.

Kõigis kolmes eelnimetatud koolis koostatakse kaugõppesse pürgijatest ja päevase õppe tudengikandidaatidest eraldi pingeread. Teisiti talitab Tallinna tehnikaülikool, kus erialadele, millel pakutakse nii kaugõpet kui ka statsionaarset õpet, kandideeritakse samas pingereas.

Kaugõppes saab TTÜ-s õppida näiteks elektrotehnikat ja halduskorraldust. Kui riigieksamit ei ole, tuleb teha sisseastumiskatse.