Helve Toomla

Töötan lasteaiaõpetajana ning see eriala näeb ette 160 tundi tööalast täienduskoolitust viie aasta jooksul. Kas sellisel juhul, kui tööandja suunab õpetaja pedagoogilisele täienduskoolitusele (üks-kaks päeva), on õigus nõuda töötajalt õppepuhkuse avaldust?
Kas tööandjal on õigus maksta täienduskoolitusel viibitud päevade eest lepingus ettenähtust väiksemat kuutasu (lepinguga määratud kuutasu 715 eurot)?

Täienduskoolitust peetakse täiskasvanute koolituse seaduse alusel tööalaseks koolituseks ja selle läbimiseks tuleb tõesti vormistada õppepuhkus. Sama seaduse § 8 lg 3 kohaselt makstakse sellise õppepuhkuse ajal töötajale keskmist töötasu, kuid mitte kauem kui 20 kalendripäeva aastas. Keskmine töötasu arvutatakse üldjuhul puhkusele eelneva kuue kalendrikuu jooksul töötasuks makstud summadest. Vahel võib see olla suurem kui lepingujärgne palk, aga enamasti siiski väiksem, sest õppepuhkust antakse kalendripäevades ja ka töötasu arvutatakse kalendripäevade keskmisena.
Enne õppepuhkusele minekut võiks küsija paluda palgaarvestajal keskmise kalendripäevatasu välja arvutada, siis on asi kohe selge.

Vahetan asutuse piires ametikohta. Kas see mõjutab kuidagi mu puhkust?

Eeldan, et küsija töötab töölepingu alusel avalikus teenistuses ja see jääb uuel ametikohalgi nii. Sellisel juhul on tegemist seniste töölepingutingimuste muutmisega ja kui ei muudeta puhkuse kestust, mis peab kindlasti olema vähemalt 28 kalendripäeva aastas, siis ei muutu puhkuse pikkuses midagi, puhkust saab ta tööaasta eest ikka nii, nagu töölepingus näidatud. Seda ka eelmises ametis töötatud aja eest. Töötasu muutumisega võib küll muutuda puhkusetasu suurus. Kui aga küsija on seni töötanud avalikus teenistuses töölepingu alusel ja nüüd saab temast saab ametikoha vahetamise tõttu ametnik, hakkab ta saama rohkem puhkust, sest ametniku puhkus on 35 kalendripäeva.