Heli Raamets

Tartu ülikooli rakendusuuringute keskuses (RAKE) valminud soolise palgalõhe uuring heidab pilgu meeste ja naiste palgaerinevustele. Selgub, et paarisuhtes ehk abielus või vabaabielus olevate inimeste töötasu on kõrgem kui neil, kes on partnerita (vallaline, lahutatud või lesk).

Samas on paarissuhtes olevatel inimestel sooline palgalõhe ehk mehe ja naise töötasu erinevus suurem kui partneriteta inimestel.

„See on kooskõlas pere leivateenija mudeliga, kus mees vastutab eelkõige pere sissetuleku eest ja naise õlul on perekondlikud kohustused. Loomulikult pole elu nii must-valge, aga ka ajakasutuse uuringud näitavad, et naised tegelevad lastega rohkem kui mehed. Meie uuring kinnitab seda,“ arutles Tartu ülikooli RAKE juhataja, analüütik Kerly Espenberg.

Maksuameti andmetel oli 2012. aastal avalikus sektoris töötava mehe palk, võrreldes erasektoris töötava mehega, keskmiselt 30,9% võrra kõrgem. Naiste puhul oli olukord vastupidine ehk avalikus sektoris töötavad naised teenisid vähem kui erasektoris.

Erasektoris töötamise puhul mõjutab töötasu ka see, kas ettevõte kuulub kohalikele või välisomanikele. Välisomandisse kuuluvas ettevõttes teeniti keskmiselt 21% võrra kõrgemat töötasu. Näiteks 2012. aasta MTA palgaandmetel oli välisomandis töötavate meeste palk võrreldes kodumaistele omanikele kuuluvate ettevõtete meestega 31,9% võrra suurem, naistel oli sama näitaja 14,4%.

Samas on välisomandisse kuuluvate ettevõtete töötajate palgalõhe mõnevõrra suurem kui kodumaisesse omandisse kuuluvate ettevõtete töötajatel. Suurema töötajate arvuga ettevõtetes teenitakse kõrgemaid sissetulekuid, samal ajal on sooline palgalõhe nendes väiksem võrreldes väikeettevõtetega.