CV-Online’i palgaootuste analüüsist selgus, et naiste palgaootus sama ametipositsiooni puhul on keskmiselt 15% väiksem kui meestel.

Tihtilugu on meedias palgalõhe teemat põhjendanud eeskätt naiste töötamisega madalamalt tasustatud positsioonidel. CV-Online’i andmebaasi palgaootuste analüüs aga näitab, et tegelikkuses on peamiseks põhjuseks see, et sama töö puhul on naiste palgaootus märgatavalt madalam ja sellest tulenevalt on madalam ka makstav palk. Alles seejärel tulevad muud põhjused, nagu see, et rohkem mehi töötab juhtivatel positsioonidel. CV-Online’i palgauuringukeskkonna Palgad.ee infot analüüsides tuli välja, et samal positsioonil töötavate naiste palk meeste omast keskmiselt 12 protsenti madalam. Seega on vahe isegi pisut väiksem kui palgaootuste puhul, ent vahe suurusjärk on ikkagi sama.

Kui siia kõrvale võtta statistikaameti andmed, on meeste ja naiste palgalõhe eelneval paaril aastal olnud veidi alla 25 protsendi, seega umbes poole sellest võib panna naiste madalama palgaootuse arvele. Iseküsimus aga on, millest tuleneb naiste madalam palgaootus ja kas see on ka kuidagi ratsionaalselt põhjendatav – miks naised saavad sama töö eest keskmiselt 12 protsenti väiksemat tasu? Kui see 12 protsenti arvudesse panna, siis on vahe täiesti arvestatav – sama töö eest saab mees 1000 eurot, naine 880 eurot. Raske on uskuda, et keskmine samal positsioonil töötav mees on naisest (oluliselt) produktiivsem.

Allikas: CV Online blog
http://www.cv.ee/blog/sama-too-mees-kusib-1000-eurot-naine-850/?utm_source=cv-online-kampamail&utm_medium=link-naised-teenivad-meestest-vahem&utm_campaign=cv-sisestamine-uuendamine-sept-okt-2014