Helve Toomla
jurist

Lugeja küsib: kõik töötajad allkirjastasid lepingu, mille järgi on palk alates sellest kuust kõrgem. Nüüd aga tahab juhtkond otsuse tühistada, töötajad pole nõus. Kas palka saab ilma töötajaga läbi rääkimata n-ö tagaselja muuta?
Töötasu võib koosneda mitmest tasust ehk peale põhipalga ka lisatasudest – preemiast, lisatöö tasust jms. Lisatasude maksmine jäetakse mõnikord lepingus väga ebamääraseks või ei vormistata seda üldse. Kirjutatakse töölepingusse näiteks nii: võimaluse korral maksab tööandja lisatasu. Selline lause ei kohusta tööandjat tegelikult midagi maksma ja töölepingus pole sellistel sisutühjadel sätetel mingit mõtet.

Küsimusest ei selgu täpselt, millist palgaosa tööandja ühepoolselt vähendada tahab. Kui lisatasu, mille maksmise tingimustes ei ole täpselt kokku lepitud, võib see kõne alla tulla. Põhitöötasu ega kindlalt kokkulepitud lisatasu ei ole tööandjal õigust ilma töötaja nõusolekuta vähendada, kuna töölepinguseaduse § 12 kohaselt saab töölepingut, sh palgatingimusi, muuta ainult poolte kokkuleppel. Vältimaks n-ö vaikiva nõusoleku andmist, tuleks tööandjale kirjalikult teatada, et töötasu vähendamisega ei olda nõus. Tööandjalt, kes seda siiski teeb, võib töötaja vähem makstud töötasu nõuda töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu.

Saada oma tööalane küsimus:

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.