Helve Toomla, juris

Lugeja küsib:
kas käsundusleping, töö- või töövõtuleping võib olla ka suusõnaline? Firmal oli suusõnaline leping inimesega, kes tegi ehitisele omanikujärelevalvet ja oli majandustegevuse registris kirjas firma vastutava isikuna. Nüüd on tekkinud probleemid. Käsundis ja töövõtus võib suuliselt kokku leppida, tööleping nõuab üldjuhul kirjalikku vormi. Mõistlik on siiski kõik lepingud kirjalikult vormistada ja nii tehtav töö kui ka selle tasu täpselt määratleda. See ei tähenda siiski, et suulist lepet ei peaks täitma, kuid lepingutingimuste tõendamine võib raskeks osutuda.

Vastab jurist Helve Toomla:

Tööleping ja töövõtuleping on alati tasulised. Esimese puhul nähakse seadusega ette töötasu alammäär, teise tasus lepitakse kokku, riik alammäära ei kehtesta. Käsundit võib kokkuleppe korral täita tasuta, n-ö ühiskondlikus korras, kuid enamasti osutatakse ka käsunduslepingu aluselt tasulist teenust.

Käsunduslepingu ja töövõtulepingu teineteisest eristamine tekitab sageli küsimusi ja ka kohtuvaidlusi.
Riigikohtu lahendis 3-2-1-56-11 märgitakse: kui lepingu sisuks on teenuse osutamise protsess, mitte tulemuse kui sellise saavutamine, on tegemist käsunduslepinguga, ehkki leping oli vormistatud töövõtuna. Seega on töövõtuleping suunatud töö tulemusele, selle produktile, käsundusleping aga töö tegemisele ehk protsessile.

Ehituse üle omanikujärelevalvet tegeva ettevõtja kohustused loetleb ehitusseaduse
§ 50, tema kui teenuse osutaja üldised kohustused sätestab majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse § 31.

Kui omanikujärelevalvet tegev isik on seadusest tulenevaid kohustusi rikkunud, võib küsija ka suulise lepingu alusel nende täitmist nõuda, olenemata sellest, kas suuliselt oli sõlmitud käsundus- või töövõtuleping.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.